Potatis är en mångsidig grönsak som har funnits på de polska borden under lång tid. Vi äter dem i olika former – stekta, kokta, bakade eller grillade. Traditionellt kryddas potatis med salt. Men fler och fler människor letar efter hälsosammare alternativ eller vill helt enkelt variera sin smak. Ta reda på vad du kan ha i potatisen istället för salt för att få den att smaka gott.
Örter för potatis
Örter är ett av de bästa alternativen till salt. Med rätt kryddor kan du framhäva potatisens naturliga smak och ändra dess karaktär. Bland de intressanta örterna kan vi nämna sådana som:
- Basilika och oregano – ett intressant alternativ för den som gillar att experimentera med medelhavsköket. Basilika och oregano passar perfekt till t.ex. rostad potatis med tomater.
- Dill – en klassiker i det polska köket som passar bra till kokt potatis.
- Timjan – är aromatisk och delikat. Den passar bra till stekt, kokt eller bakad potatis.
- Rosmarin – den intensiva och något hartsartade aromen av rosmarin gör potatis doftande och distinkt.
Kryddiga och orientaliska kryddor
Gillar du mer uttalade smaker? Du kommer förmodligen att bli överraskad av smaken på potatis med kryddor eller orientaliska kryddor som curry. Den här kryddblandningen ger potatisen en distinkt smak – särskilt i grytor eller med bräserade kryddor. Du kan också frestas att använda ingefära i pulverform eller färsk ingefära för att ge potatisen mer kryddighet.
Starka och söta paprikor ger potatisen en fantastisk, distinkt färg – särskilt när de rostas eller steks. Den svagt gula färgen får man av gurkmeja. Potatissmaken ändras till en lätt nötaktig smak av kummin, även känd som romersk kummin.
Vitlök, lök eller… citrusfrukter
Potatisen får en intensiv smak genom att man tillsätter vitlök eller lök. Du kan tillsätta vitlök rå eller baka den tillsammans med potatisen. Om du väljer rå vitlök kommer den att ge en kryddig smak till rätten. Rostad, å andra sidan, blir den sötare och mer delikat. För att ge potatisen en djupare smak kan du lägga till lök som du steker gyllene.
Vill du helt förändra eftersmaken på dina potatisar? Ett intressant sätt är att tillsätta citrusfrukter i stället för salt. Stänk över potatisen med citronsaft om du vill förhöja den naturliga smaken och ge den en fräschör. Äppel- eller balsamvinäger kan också ge djup åt grönsakerna. Du kan också frestas att tillsätta citruszest i potatisen för att få den att smaka unikt.
Knaprig potatis som tillbehör
Hur ger man potatisen en intressant smak och konsistens? Lägg helt enkelt i några nötter, t.ex. pumpafrön eller solrosfrön, som gör potatisen knaprig och ger den en nötaktig smak. En lätt söt eftersmak får du om du blandar i hasselnötter eller valnötter. Sesam, både vit och svart, ger å andra sidan en fantastisk, lite orientalisk touch till potatisen.
Som du kan se behöver potatis utan salt inte vara smaklös och osmaklig. Det är bara att hitta rätt kryddor, örter eller andra tillsatser för att upptäcka ett nytt ansikte på denna populära grönsak. Prova dig fram med olika smaker för att hitta dina favoritkombinationer. Med rätt tillsatser blir potatisen en riktig hit vid varje måltid – och det helt utan salt.