Bakad, friterad, kokt, i bitar, hel eller kanske som puré? Potatis kan serveras på många olika sätt, men den goda smaken får man genom att tillsätta något speciellt. Och det är inte bara smör eller mjölk.
Vad kan man puréa istället för smör och mjölk?
Potatis är ett av de mest populära tillbehören till middagen, tack vare sitt relativt låga pris, goda smak och den mättnadskänsla den ger. De kan serveras i olika former, inklusive puréer, som ska ha en sammetslen konsistens.
När man förbereder en puré piskas potatis vanligtvis med tillsats av mjölk eller smör, vilket ger dem en unik, delikat potatismörsmak. Men om du är uttråkad av den klassiska smaken av puré som den är, är det värt att göra några ändringar och ersätta mjölken eller smöret med andra ingredienser.
Vi pratar om olja och vitlök, som passar perfekt med potatis, särskilt i form av en puré. Vad blir resultatet av att kombinera dessa ingredienser? Potatisen blir sammetslen tack vare olivoljan och får karaktär tack vare vitlöken, som ger den en perfekt lätt kryddig och söt smak.
Puré med olja och vitlök – ingredienser
För att förbereda purén med olja och vitlök behöver du:
- 1 kg potatis,
- en medelstor vitlöksklyfta,
- 2-3 matskedar olivolja av god kvalitet,
- salt och peppar.
Puré med olja och vitlök – recept
Förvärm ugnen till 180 grader C och ställ in vitlöksklyftan med skal i ugnen. Rosta vitlöken i ca 35 minuter. Skala, tvätta och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
Mosa den kokta potatisen mycket noggrant och tillsätt olivoljan. Dela den rostade vitlöksklyftan på mitten och pressa ner det mjuka, vitlöksliknande fruktköttet i potatisen. Smaka av med salt och peppar och blanda ordentligt. Om purén är för torr, tillsätt mer olivolja. Klart!