Jag maler fläskhalsen och bakar den. Det bultande i magen avtar snabbt

fläskhals

Grytor är ett av de bästa svaren på vad det blir till middag idag. De är enkla att förbereda och värms upp perfekt när du kommer hem. Mitt beprövade recept är en härlig gryta med potatis och fläsknacke. Det är helt enkelt så gott att det slickar i fingrarna.

Efter en sådan här gryta kommer även det mest högljudda bölandet i magen att tystna på nolltid. Det är mycket som händer under det ostliknande täcket – malet fläskkött, rejäl potatis, mjuka champinjoner och krämig béchamelsås. Den är perfekt som lunch de dagar då temperaturen utanför fönstret sjunker. En portion hemlagad gryta värmer snabbt upp kroppen och ger energi som gått förlorad i kylan.

Gryta med fläskhals

Potatisgryta med malet fläskhals och svamp är en maträtt som lyckas varje gång. Allt du behöver göra är att lägga de förberedda ingredienserna i en ugnsfast form och ha lite tålamod medan den gräddas. När du tar ut grytan ur ugnen, varm och ångande, kan du omedelbart känna hur saliven rinner i munnen.

Jag använder malet fläsknackekött i det här receptet. Det är ganska fett och passar utmärkt för att göra en gryta saftigare. Du kan mala nacken själv, fråga efter den hos slaktaren eller byta ut den mot annan färs, t.ex. bog.

Ingredienser:

  • 1 kg potatis,
  • 750 g champinjoner,
  • en halv tesked salt till svampen,
  • 750 g fläskhalsfärs,
  • en halv tesked salt till fläsknacken,
  • 2 msk olja,
  • 1 rejäl tesked söt paprikapulver,
  • en halv tesked stark paprikapulver,
  • 1 tunn tesked oregano,
  • 1 platt tesked torkad rosmarin,
  • 2 vitlöksklyftor.

Bechamelsås:

  • 750 ml mjölk,
  • 60 g smör,
  • 30 g vetemjöl,
  • 150 g riven parmesanost,
  • en halv tesked salt,
  • en nypa muskotnöt.

Metod för beredning:

  1. Värm oljan i en stekpanna och stek det malda fläskhalsköttet.
  2. Krydda med salt, varm och söt paprika, oregano och paprika och stek i 5 minuter.
  3. Överför det stekta köttet till en ugnsfast form.
  4. Skala potatisen, skär den i medelstora tärningar och koka den i saltat vatten tills den är mjuk men inte överkokt.
  5. Skiva champinjonerna, lägg i pannan och krydda med salt. Sautera tills allt vatten har avdunstat.
  6. Lägg över svampen till köttet.
  7. Lägg svampen i en ugnsfast form, tillsätt potatisen, 2/3 av den rivna parmesanosten och den finhackade vitlöken och blanda samman.
  8. Värm mjölken tills den är lite varm.
  9. Lägg smöret i en stekpanna och låt det smälta. Tillsätt mjöl och salt och låt fräsa tills mjölet börjar bubbla.
  10. Häll i den varma mjölken och rör om i såsen. Smaka av med muskotnöt och låt koka tills såsen börjar tjockna. Kom ihåg att röra om så att inget bränns vid.
  11. Häll den varma såsen över den värmetåliga formen, strö över resten av parmesanosten och ställ åt sidan i några minuter så att såsen kan rinna ner i formen.
  12. Ställ in i en ugn som är förvärmd till 175 grader Celsius på den övre och nedre inställningen.
  13. Baka i 15-20 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *