I kylskåpet eller brödlådan? Var förvarar du bröd så att det inte blir mögligt?

bröd

Många tror att bröd är ett enkelt bakverk som inte kräver några speciella förvaringsförhållanden. Men om man inte följer vissa regler torkar det snabbt ut, täcks av mögel eller förlorar smak. Specialister från Roskachevo tillsammans med Research Institute of the Baking Industry berättade hur man förvarar bröd på rätt sätt så att det håller sig färskt så länge som möjligt.

Var ska man förvara bröd så att det inte förstörs

Det bästa stället att förvara bröd är i ett mörkt, torrt utrymme med en temperatur på 20-25 °C och en luftfuktighet på cirka 70 %. Om du har en brödlåda i huset ska den inte placeras på en fönsterbräda eller bredvid spisen – kraftiga temperatur- och luftfuktighetsvariationer skapar en idealisk miljö för mögeltillväxt.

Kan bröd förvaras i kylskåpet

Vissa hemmafruar lägger bröd i kylen, och det hjälper verkligen till att förlänga hållbarheten till 2-3 veckor. Denna metod har dock en nyans: vid för låg temperatur förlorar bakverk fukt snabbare och blir inaktuella.

Varför ska du inte lämna bröd i cellofanförpackning

Fabriksplastförpackningar är praktiska, men det bildas snabbt kondens i den, vilket påskyndar utvecklingen av mögel. Istället är det bättre att linda in brödet i papper, bomull eller linnehandduk. För långvarig lagring kan du använda speciella textilpåsar.

Vilka typer av bröd förstörs snabbare

  • Skivat bröd förstörs snabbare än helt bröd eftersom dess yta är mer exponerad för luft.
  • Vetebröd är mer mögelbenäget än rågbröd eftersom det innehåller mer fukt.

Förtydligande

Brödlåda – en behållare (sluten låda) för förvaring av bröd och andra bageriprodukter. Den är vanligtvis tillverkad av trä eller emaljerad metall, mindre ofta av plast. Bröd i en sådan låda är otillgängligt för skadedjur (möss, råttor etc.). Man tror också att brödet behåller sin smak bättre i mörkret.

2 Replies to “I kylskåpet eller brödlådan? Var förvarar du bröd så att det inte blir mögligt?

  1. Varför äta detta miljöförstörande brödet överhuvudtaget. Vore bättre slippa konstgödning och besprutning och monokultutens utbredning. Ja om man nu bryr sig om miljö och hälsa. Bättre vore att odla vall istället. Det kräver varken konstgödning, bekämpningsmedel etc. Med andra fossila tekniklösningar. Nötdjur på bete tillför betydligt bättre framtid för ett fungerande ekosystem. Att av gräset, klöver och ört omvandlar kon dessa miljövänliga vegetabilier till det näringstätaste vi överhuvudtaget kan få i oss i oprosessat tillstånd. Alltid smartare ha ko på bete än att odla spannmål nämnligen. Gräsbete ger upp till 750 kg nötkött per hektar, med en del vinteerensilage. Storindustriodling med konstgödning, bekämpningsmedel etc etc ger upp 10 000 kg vete per hektar. Det blir 150 kg animaliskt protein mot 850/5=170 kg vegetabiliskt (biotillgänglighet 1/5). Gräsbetet är rena hälsokuren för miljö och hälsa, medan veteodlingen är rena katastrofen. Betet kan även ge en del mjölk, samt läder. Och betesmarken är naturskön. Vilken matproduktion är vettigast av dessa?
    Vår art är inte genetiskt anpassade för en fröbaserad kos.

  2. Alltid bröd i papperspåse först, och sen i plastpåse så det inte torkar. Förvarar i ugnen som jag ändå inte använder (airfryer i stället)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *