Fluffiga äppelpannkakor smakar som en semester hemma hos mormor. De är något helt annat än de vanliga tunna pannkaksliknande pannkakorna.
Du behöver inte ens ett gram jäst för att få dem att jäsa fint i pannan. Allt du behöver är några enkla ingredienser, som du säkert har i ditt kök, och på bara några ögonblick står de fluffiga pannkakorna på bordet.
Du kan förbereda crumpets med eller utan äpplen – i så fall är det en bra idé att servera pålägget separat, till exempel hemlagad sylt, honung eller lönnsirap. För versionen med äpplen, strö bara över dem med florsocker. De är perfekta för en söt lunch eller middag, och när de lämnas framme nästa dag är de perfekta för en andra frukost.
Varifrån kommer namnet pannkakor?
Enligt Janusz Siatkowski i hans artikel ”Polskie racuchy” (2016) är namnet på de fluffiga pannkakorna med äpplen eller potatis relaterat till det ukrainska och vitryska ordet ”hreczka” , som betyder bovete. Från detta ord kommer namnet ”hrechushki”, eller bovetepannkakor eller, som det sades i de östra territorierna, ”hrechane”. Det visar sig att de brukade göras med denna typ av mjöl. Först senare ersattes det av vetemjöl. Namnet ändrades också – genom ”reczuszki” till det nuvarande ”racuszki” eller ”racuchi”.
Sättet att göra fylliga pannkakor utan jäst
Om du inte har tid eller inte vill göra crumpets med jäst, vispa bara äggvitorna tills de är styva och blanda dem i smeten för kakorna. Dessutom kan du lägga till 1-2 teskedar bakpulver för att göra den fluffiga effekten ännu bättre.
Recept på jästfria pannkakor
Ingredienser för pannkakor
- 2 ägg,
- 2 dl mjölk,
- 2 dl mjöl,
- 1 matsked strösocker,
- en nypa salt,
- 2 äpplen,
- olja för stekning,
- valfritt: 1-2 teskedar bakpulver.
Tillverkning:
- Sikta mjölet genom en sil och blanda eventuellt i bakpulvret.
- Ta fram äggen och separera vitorna från gulorna. Ställ äggvitorna i kylskåpet och vispa gulorna med en mixer.
- Tillsätt mjölken och sedan det siktade mjölet, blanda till en jämn smet.
- Tvätta och torka noga ändarna på mixern och vispa sedan äggvitorna styva. Tillsätt en nypa salt och florsocker under vispningen.
- Vänd försiktigt ner det hårt vispade skummet i pannkaksblandningen.
- Tillsätt slutligen äpplena rivna på ett grovt rivjärn.
- Skeda upp blandningen i pannan med hett fett. Stek tills de är gyllenbruna på båda sidor.