En mycket läcker fisk. Den har nästan inga ben och köttet är mört.

fisk

Vi sträcker oss efter fisk alldeles för sällan. Många människor vet inte hur man förbereder det eller är rädda för besväret med att dra ut benen. Med denna art kommer du snabbt att glömma problemet.

Enligt de senaste rekommendationerna från Statens folkhälsoinstitut och European Society of Cardiology (ESC) bör vi äta fisk minst två gånger i veckan. Istället för att köpa lax eller torsk igen , välj hälleflundra. Den delikata smaken och det saftiga köttet kommer snabbt att övertyga dig om att äta fisk inte bara under semestern vid Östersjön.

Är hälleflundra hälsosam?

Den ser ganska oansenlig ut, och många människor passerar den likgiltigt när de handlar. Men det är en god och hälsosam fisk som kommer att vara ett värdefullt tillskott till din kost.

Hälleflundra är en riktig skattkista av näringsämnen som döljer en mängd ingredienser som är värdefulla för vår hälsa. I dess kött hittar vi framför allt omega-3-fettsyror, som är extremt viktiga för att kroppen ska fungera korrekt. De har en antiinflammatorisk effekt, stöder vårt hjärta och skyddar det mot sjukdomar. Dessutom bidrar omega-3-fettsyrorna till att sänka nivån av det ”onda” LDL-kolesterolet, vilket bidrar till att minska risken för åderförkalkning och andra hjärt-kärlproblem.

Hälleflundra är också en källa till vitaminer som vitamin A, vitamin D och B-vitaminer. Vitamin A är viktigt för ögon- och hudhälsa, och vitamin D hjälper till med kalciumabsorption och upprätthåller starka ben. B-vitaminerna spelar en viktig roll för nervsystemets funktion och produktionen av röda blodkroppar, som ansvarar för att transportera syre i kroppen. Dessutom kan fosfor, selen och kalium också hittas i hälleflundra.

Dessutom är hälleflundra låg i kalorier och fett, vilket gör den till en allierad för nyårslöften och en hälsosam kost.

Recept på hälleflundra

Den har ett mört, saftigt kött som är nästan fritt från små ben, vilket gör den till ett nöje att äta. I kombination med örter smakar den helt enkelt överjordiskt.

Ingredienser:

  • 4 filéer av hälleflundra,
  • 2 msk olivolja,
  • 1 citron,
  • 2 vitlöksklyftor,
  • 2 msk hackade örter (persilja, timjan, rosmarin, oregano – efter önskemål)
  • Salt och peppar efter smak.

Metod för beredning:

  1. Droppa hälleflundrafiléerna med citronsaft, salt och peppar på båda sidor.
  2. Blanda olivolja, pressad vitlök och hackade örter i en liten skål.
  3. Gnid in hälleflundrafiléerna med den färdiga marinaden på båda sidor. Ställ åt sidan i ca 30 minuter så att fisken kan utveckla sin smak.
  4. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Placera de marinerade hälleflundrafiléerna på den.
  5. Baka hälleflundran i ugnen i ca 15-20 minuter på 180 grader Celsius.

Servera den örtrostade hälleflundran varm med dina favorittillbehör. Den smakar bra med rostad potatis, ris, gröt eller grönsaker. Du kan också göra en yoghurt- eller citronsås till. Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *