Föredrar du papperstunna pannkakor eller mer fluffiga? Om det senare är fallet har jag ett fantastiskt patent. Tillsätt bara en ingrediens i smeten och pannkakornas volym kommer att öka. De kommer dock att förbli lika mjuka som ett moln.
Du behöver bokstavligen bara några få ingredienser för att göra läckra pannkakor. De är baserade på mjöl, ägg och mjölk. Lite fett behövs också. Du kan lägga till en annan ingrediens till dem, som också används för pannkakor, nämligen…. jäst. Detta kommer att göra pannkakorna betydligt fluffigare.
Vilken jäst ska jag använda till pannkakor?
Den jäst som har varit känd och använts i flera år ligger bakom fluffigheten och lättheten hos alla bakverk. Till pannkakor kan du använda pulverjäst, vilket är perfekt när du har mindre tid att förbereda. Det finns inte heller något som hindrar dig från att använda färsk jäst. Detta kräver dock att du förbereder en surdegsstart.
Receptet på fluffiga pannkakor
Kommer du ihåg huvudregeln för att förbereda jästdeg? Den fungerar även för pannkakor. Enkelt uttryckt ska alla ingredienser som du lägger till smeten vara varma. Så du måste ta ut äggen och mjölken ur kylskåpet i förväg.
Om du använder färsk jäst bör surdegen också vara rumstempererad. Detta gör att degen jäser bättre. Dessutom ger jästen pannkakorna en behaglig arom. De smakar bra med både söta och salta pålägg.
Pannkakor med jäst
Ingredienser för pannkakor
- 2 koppar vetemjöl,
- en halv kopp vatten,
- 3 koppar mjölk,
- 2 ägg,
- 2-3 matskedar smält smör,
- 20 g färsk jäst (eller 7 g snabbjäst),
- 2 msk socker,
- en nypa salt,
- olja eller smör för stekning.
Metod för beredning:
- Häll en kopp varm mjölk i en kastrull, tillsätt den smulade jästen och sockret. Rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt äggen till mjölet, tillsätt jäsmedlet och den återstående mjölken. Blanda med en visp tills ingredienserna är blandade.
- Häll slutligen i det smälta och kylda smöret och blanda igen.
- Degen ska ha en homogen konsistens, utan klumpar. Täck över den med en trasa och låt den jäsa i 45 minuter.
- Blanda den jästa degen lätt.
- Häll portioner av smeten i den uppvärmda pannan och sprid den över hela ytan.
- Stek pannkakorna på båda sidor tills de är gyllenbruna.