Vill du ta hand om din hälsa på ett enkelt sätt som inte tar mycket tid? Inkludera grönkål i din dagliga kost – en grönsak som har många fördelar för hela kroppens funktion. Hur man äter grönkål och vad ska vi veta om det?
Grönkål är inte bara ett gott tillbehör, utan framför allt en riktig superfood. Denna extremt värdefulla växt, som kommer från kålväxtfamiljen, har många medicinska egenskaper. Tack vare de antioxidanter den innehåller (betakaroten, lutein, zeaxantin) minskar den risken för att utveckla cancer, särskilt cancer i munhålan, matstrupen, urinblåsan och hos kvinnor. Det bidrar till att sänka nivån av ”dåligt” kolesterol och reglera blodtrycket. Den förbättrar synorganets funktion (tack vare lutein och zeaxantin), har en gynnsam effekt på hudens, hårets och naglarnas tillstånd och skyddar kroppen mot hjärt- och kärlsjukdomar samt magsår och sår på tolvfingertarmen. Grönkål är en kalorifattig grönsak – 100 gram innehåller bara 50 kcal och har mycket protein. Det rekommenderas för diabetiker på grund av dess låga glykemiska index.
Grönkål är lika rik på vitamin C, E, K, H och B-vitaminer och karoten, som är en naturlig antioxidant, samt mineralerna fosfor, kalcium, kalium, järn och magnesium. Den innehåller också en värdefull kemisk förening som kallas sulforafan, som är erkänd som ett kemopreventivt medel som minskar risken för cancer.
Bäst efter en frostperiod?
Grönkål är värt att äta så ofta som möjligt, och också värt att odla. Den är lätt att odla – den växer bra även i sämre jord, är en frosttålig grönsak och grönkålens gröna blad, fulla av vitaminer, förlorar inte sin smak ens efter frysning och blir mer ömma. Grönkålsblad har en typisk specifik bitterhet. Denna blir mindre märkbar när den fryses. Så var inte rädd för att plocka bladen efter den första frosten, det kommer att vara till din smak fördel.
Vad kan du göra av grönkål? Här är några inspirationer.
Sallad med grönkål
Ingredienser:
- 4 handfullar grönkål,
- 200 g pumpa,
- 100 g fetaost,
- 100 g pekannötter,
- 1 granatäpple,
- Sås: 1 msk olivolja, 1 msk citronsaft, 1 msk honung, 1 msk senap, salt, peppar.
Steg-för-steg-förberedelse:
- Tvätta och torka grönkålbladen. Mosa sedan i händerna, finhacka och häll i en skål.
- Rosta pumpan i ugnen (cirka 15-20 minuter vid 180 grader) och skala sedan huden. Tärna och lägg i skålen.
- Tärna fetaosten och lägg i skålen.
- Tillsätt pekannötterna, skala granatäpplet och lägg i salladen.
- Förbered dressingen, häll den över salladen och blanda ordentligt.
Pasta med grönkålspesto och mascarponeost
Ingredienser:
- 100 g pasta,
- 100 g grönkål,
- 100 g mascarpone,
- 2 vitlöksklyftor,
- 30 g pumpafrön,
- några körsbärstomater,
- 100 ml olja,
- salt, peppar,
- olja.
Steg-för-steg-förberedelse:
- Tvätta och torka grönkålsbladen. Stek en halv portion (50 g) i en stekpanna med djup olja. När de blir krispiga, låt dem rinna av med en pappershandduk. Strö över salt.
- Lägg resterande grönkål, ost, vitlök och pumpakärnor i en mixer och mixa under tillsats av olja till en slät pasta.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda den kokta pastan i en kastrull med den mixade peston, tillsätt mascarponeost och körsbärstomater. Rör om tills mascarpone-osten har smält.
- Tillsätt grönkålschips innan servering.
Risotto med grönkål
Ingredienser för risotto:
- 3/4 dl ris till risotton,
- 100 g valnötter,
- 1 glas torrt vin,
- 1/4 lök,
- 2 vitlöksklyftor,
- 2 msk smör,
- buljong,
- ca 100 g grönkål (enbart blad – inga stjälkar, finhackad),
- 4 msk 30% grädde,
- salt, peppar efter smak,
- olja/olja för stekning.
Steg-för-steg-förberedelse:
- Stek den hackade löken och vitlöken pressad genom en press i en stekpanna med lite olja.
- När det är lätt brynt, tillsätt finhackad grönkål och salt. Stek under omrörning en stund och häll i riset, häll sedan i 3 dl buljong, tillsätt smör och vin. Rör om blandningen och täck över.
- Rör om då och då och kontrollera att riset har sugit upp buljongen. Om så är fallet häller du tillbaka den och täcker igen.
- När riset är mjukt, tillsätt grädde, nötter, krydda, rör om och stäng av efter några minuter.