Den enkla japanska tekniken för att tillaga kål och göra den tusen gånger godare (och alla äter den)

kål

Kål har inte det bästa ryktet i våra kök. Den har kallats intetsägande, tråkig och i värsta fall ”sjukhusmat”. Till dess försvar ska sägas att surkål eller kokt kål inte heller har gjort dess image särskilt mycket bättre.

Men man behöver bara vända blicken mot Asien för att inse att denna grönsak kan ha ett mycket mer spännande liv. Det finns koreansk kimchi, som har lyckats förvandla den till ett explosivt och utsökt mellanmål. Och från Japan kommer en teknik som förvandlar den till något så välsmakande att ingen kommer att kunna motstå det: Yamitsuki. Ett namn som översatt betyder något i stil med ”beroendeframkallande”. Ja, det är så gott det är.

Det bästa med det är att det inte är någon vetenskap att tillaga det. Du behöver inte tillaga något, du behöver inte vänta i timmar på att det ska jäsa och du behöver inga konstiga ingredienser som bara säljs i asiatiska livsmedelsbutiker.

Allt du behöver är grönkål (ca 225 gram), en vitlöksklyfta, rostad sesamolja, rostade sesamfrön, lite kycklingbuljongpulver, salt och peppar.

Nu kommer den magiska delen. Riv vitlöksklyftan i en skål och tillsätt en god matsked sesamolja. Tillsätt de rostade sesamfröna och kycklingfondpulvret.

Blanda väl tills det blir en pasta med en arom som redan börjar lova gott. Hacka sedan kålen i hanterbara bitar och blanda med pastan. Var inte blyg, använd händerna om det behövs. Tanken är att varje blad ska fyllas med den otroliga smaken.

Och så är det klart. Det är så enkelt som det är. Ingen värme, inga kastruller, ingen väntan. På mindre än fem minuter har du en kålrätt som inte bara är krispig och utsökt, utan som också får dig att undra varför i helvete du aldrig har ätit den så här förut.

Det här receptet är mycket populärt på japanska izakayas, de barer där man serverar små portioner mat till öl eller sake. Det är den typ av rätt som man inte kan sluta äta när man väl har börjat. Kålens krispighet, sesamens subtila rostadhet och kycklingbuljongens umami gör att allt smälter samman på ett perfekt sätt.

Om du vill leka lite med smakerna kan du lägga till en nypa socker för att balansera sältan eller till och med en gnutta chiliflakes om du vill ha det kryddigt. Vissa tillsätter en skvätt sake för att ge den mer djup, men utan sake är den fortfarande spektakulär.

Poängen är att med det här receptet är kål inte längre den där tråkiga ingrediensen som ingen vill ha på sin tallrik. Det blir något som man verkligen vill äta. Så nästa gång du ska göra en sidorätt, glöm den vanliga sorgliga salladen eller tråkiga ångkokta grönsaker.

One Reply to “Den enkla japanska tekniken för att tillaga kål och göra den tusen gånger godare (och alla äter den)”

  1. Har svårt att tänka mig att det gäller GRÖNKÅL? Grönkål har tjocka trådiga bladnerver. Bilden visar vitkål men även den är rätt träig. Bäst borde det vara med salladskål (även kallad kinakål) eller spetskål som bägge är saftiga och krispiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *