Även om jag fortfarande är ett stort fan av klassiska potatispannkakor, frestas jag också av nya versioner med extra ingredienser. Jag upptäckte nyligen ett recept på pannkakor i ”kinesisk stil”. Deras smak kanske överraskar dig.
Potatispannkakor är en av de rätter som kommer till undsättning när kylskåpet är tomt. De är billiga, läckra och snabba att förbereda. Många alternativa versioner har skapats baserat på det klassiska receptet.
Vad utmärker en god potatispannkaka?
Potatispannkakor uppskattas för sin utsökta smak, krispiga skorpa och krämiga, mjuka konsistens. För att uppnå denna effekt är det bäst att välja potatis av typ C, som har ett högt stärkelseinnehåll. Skala och riv dem fint. Se till att noggrant dränera bort allt överflödigt vatten. Detta kommer att ge degen en enhetlig konsistens. Det klassiska tillägget (men inte nödvändigt) är lök. I alternativa versioner kan det finnas många fler.
Tillsatser till potatispannkakor
Vilka tillsatser är viktiga i pannkakor i ”kinesisk stil”? De är mer fylliga eftersom receptet kompletteras med kallt kött. Detta kan vara skinka, bacon eller gammon. De kryddas med sojasås, ingefära, paprika och chili. Jämfört med klassiska pannkakor är de definitivt mer kryddstarka och har en tydlig orientalisk smak. Om du gillar det kinesiska köket kommer du definitivt att tycka om dem.
Potatispannkakor i kinesisk stil
Ingredienser:
- 1 kg potatis,
- 2 ägg,
- 2 matskedar vetemjöl,
- 20 dagars skinka, sidfläsk eller magert bacon,
- 1 tesked ingefärspulver,
- 3 msk sojasås,
- 1 tesked mald peppar eller chili,
- sojabönolja för stekning.
Tillagningsmetod:
- Skala potatisen och riv den. Häll sedan av eventuellt överflödigt vatten.
- Finhacka korven och tillsätt den till potatisen.
- Tillsätt ägg och mjöl och blanda i potatisblandningen.
- Smaksätt med sojasås, paprikapulver, ingefära, salt och peppar. Rör om igen.
- Hetta upp fett i en stekpanna och stek de små pannkakorna gyllenbruna.
- Servera dem som en fristående rätt, gärna med en lätt sallad.