Den enklaste och mest näringsrika frukosten: ingredienser som du kan hitta i varje kök

frukost

Enkel, hälsosam och näringsrik.

För dem som älskar havregrynsgröt, rispudding och salta frukostar uppfanns congee för dem, enligt en artikel i Ashes and Diamonds.

Rätternas popularitet beror på att de är så mångsidiga: du kan byta ut ingredienserna efter smak och tycke. Och vad som är ännu bättre är att ingredienserna (ris och buljong, som kan göras med soppbitar) är ingredienser som finns i alla kök.

Congee är en stapelvara i det kinesiska köket och påminner mest om en risskål. Dess konsistens ligger någonstans mellan gröt och ungersk rispudding, men den är inte söt. Istället för mjölk serveras den med en mängd ångade eller stekta grönsaker och ibland med kokta ägg.

Förutom att congee är gott och näringsrikt är det bra för mage och tarmar. Den långa tillagningstiden gör riset mycket lättsmält. Det absorberas därför snabbt, vilket är bra för matsmältningssystemet och hjälper kroppen att använda näringsämnen mer effektivt. Det gör det till ett utmärkt val för personer med kroniska sjukdomar och för gravida kvinnor.

Ingredienser

  • Cirka 1,5 liter kyckling- eller grönsaksfond,
  • 200 g långkornigt vitt ris, sköljt,
  • 1/2 tesked salt,
  • ingefära skalad och tunt skivad, efter smak,
  • skivad salladslök för garnering,
  • sesamfröolja eller sojasås för servering (tillval).

Beredning

  • Blanda buljong, ris, salt och ingefära i en stor kastrull. Låt blandningen koka upp och sänk sedan värmen till låg.
  • Rör om då och då för att förhindra att riset klumpar ihop sig eller fastnar i botten av kastrullen. Låt sjuda på låg värme i ca 1 timme eller tills det tjocknar och blir krämigt. Smaka av med salt efter smak.
  • Denna mättande frukost är godast varm och serveras med salladslök, sesamolja eller sojasås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *