De flesta minns med avsky. Förvandla brysselkål till ett kulinariskt underverk med detta trick

brysselkål

Har du inga goda minnen av brysselkål? Det är hög tid att förhäxa denna grönsak. Särskilt eftersom det verkligen är värt att göra den till en del av din vinterdiet. Den är inte bara hälsosam, utan också exceptionellt god. Här får du några tips på hur du tillagar brysselkålen för att få ut mesta möjliga av den.

Brysselkål dök inte upp i matlagningen förrän på 1800-talet, men den var känd tidigare som prydnadsväxt. Denna korsning mellan grönkål och vitkål blev populär främst i Västeuropa. I Polen har den alltid varit tillgänglig, men dess smak var tveksam. Detta beror främst på att det ofta var dåligt förberett.

Hur förbereder man brysselkål?

Brysselkål är en krispig, aromatisk och näringsrik grönsak, perfekt för vinterdagar. När den behandlas på rätt sätt är det lätt att få fram dess fulla smak. Här är några tips på hur du gör:

  • Blanchera. Brysselkål som tillagas länge förlorar sin smak, det räcker med en kort behandling. Då behåller den sin knaprighet och fina färg.
  • Rosta. Denna grönsak som tillagas i ugnen får en unik nötsmak och en behaglig arom.
  • Tillsatser. Brysselkål behöver smaksättas. Smaksätt den med olivolja, vitlök, timjan, rosmarin eller örter från Provence.

Sättet att få de bästa brysselkålen

När du handlar, se till att dina brysselkål är färska. Grönsaken ska vara fast och intensivt grön, utan fläckar. Om du inte planerar att använda den direkt, förvara den i en papperspåse eller behållare i kylen. Du kan också linda in den i en fuktig trasa eller pappershandduk, då håller den sig fräsch längre.

Hur fryser man brysselkål?

Om du vill frysa brysselkål, blanchera dem först i kokande vatten i tre minuter och kyl dem sedan i iskallt vatten. När de har dränerats sprider du ut brysselkålen på en bricka och placerar den i frysen i 30 minuter. Överför den sedan till en behållare eller påsar och förvara den i frysen igen.

Stöd för immunförsvaret

Brysselkål innehåller massor av vitaminer och mineraler. En av de största fördelarna är att den innehåller mycket C-vitamin, som stärker immunförsvaret. Den har också ett högt fiberinnehåll som främjar matsmältningen. Det är också värt att nämna B-vitaminerna som gynnar nervsystemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *