Jag har inte tid att äta frukost, men åtminstone ha en banan? Om du råkar ha sådana här morgnar behöver du veta hur det påverkar din kropp. Experterna är inte i någon tvekan.
Frukt till frukost? Det är inte så självklart. Å ena sidan har de gott om näringsvärde, men å andra sidan kan de orsaka obehag i matsmältningen. Hur är det då med en banan? Experternas åsikt i frågan är otvetydig.
Bananens egenskaper
Bananer har många hälsoegenskaper. De är en rik källa till vitamin A, C och B6. De innehåller fibrer som stödjer tarmfunktionen och antioxidanter som skyddar hjärtat och stärker immunförsvaret. Bananer innehåller också höga halter av kalium, som hjälper till att reglera blodtrycket och därför rekommenderas för personer med högt blodtryck. Dessutom förbättrar de humöret och minskar irritabiliteten. Detta beror på att de innehåller tryptofan, en aminosyra som har en positiv effekt på sömn, humör och immunförsvar.
Bananer kommer mycket snabbt in i magen och tunntarmen, så näringsämnena de innehåller absorberas snabbt. De tjänar dock inte alla. Den här goda frukten har ett ganska högt glykemiskt index (GI 47-62, beroende på bananens mognadsgrad), så diabetiker måste vara försiktiga.
Är det okej att äta bananer på tom mage?
Experterna är inte i tvivel. Bananer anses vara ett utmärkt val till frukost. De kan avnjutas som ett tillbehör, till exempel med havregryn, men kan också ätas på egen hand. Du kan utan problem äta en sådan frukt på tom mage och det kommer inte att orsaka några matsmältningsproblem.
Bananer ger den energi du behöver efter en vilsam natts sömn. Nutritionister uppmärksammar också deras regenerativa egenskaper. Det är därför de är viktiga i menyn för idrottare. De är värda att äta efter ett träningspass eller intensiv träning.
Att sen banan innehåller 13,9 gram socker per 100gram banan. Det har uppenbart dessa ”forskare” totalt missat. Frakt från när och fjärran är ju ett betydande påslag av fossila växthusgaser som aldrig försvinner. Bara det borde få folk att avstå dessa ”frukter”.