Hjärtlig trösträtt för kalla dagar: fläskfilé med karamelliserad lök och bacon

fläskfilé

Idag blir det rejält! Med denna mustiga fläskfilé med karamelliserad lök och bacon kan du njuta av comfort food när den är som bäst.

Är du sugen på något salt igen? Då kan vi hjälpa dig. Vad sägs om en rejäl fläskfilé med karamelliserad lök och bacon i en krämig sås? Om det redan vattnas i munnen, skaffa alla rätt ingredienser nu och sätt igång!

Recept på fläskfilé med karamelliserad lök och bacon

Den här middagen har allt. Den är rejäl och rustik och passar perfekt för kalla vinterdagar när vi vill ha en riktigt mysig måltid. Vår fläskfilé med karamelliserad lök och bacon uppfyller alla kriterier för en härlig vinterrätt. Förutom det mustiga fläskköttet hittar du även bacon, lök och svamp i denna rätt, som avrundas med en krämig gräddsås.

Bacon och lök är trots allt en fantastisk smakrik kombination. Löken läggs dock inte bara i såsen, utan karamelliseras i en kastrull med lite smält smör och socker för att få en speciell smak.

Men från början. Skär köttet i tunna skivor och stek i en stekpanna  tills det är gyllenbrunt på båda sidor. Ta sedan upp det och lägg det åt sidan. Tillsätt sedan lökarna i pannan med sockret för att karamellisera. När de är utsökta, tillsätt de skivade svamparna och bacon och stek dem också. Deglasera allt med buljong och grädde, lägg tillbaka filéerna i pannan och låt såsen sjuda med köttet i några minuter tills den har tjocknat lite. Glöm inte att krydda och du är redo att servera fläskfilén.

Vill du ha ett passande tillbehör? Fläskfilén med karamelliserad lök och bacon passar bra med hemlagade kroketter, rostad potatis eller duchesspotatis.

Tips: Om du föredrar att undvika fläskkött i din kost kan du också tillaga denna rätt utan fläskfilé och bacon. Använd små kyckling– eller kalkonskivor istället. Du kan helt enkelt utelämna baconet. Eftersom rätten innehåller champinjoner ger sautering av dessa den nödvändiga umamismaken.

Fläskfilé med karamelliserad lök och bacon

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • Salt och peppar
  • 1 msk olja
  • 150 g champinjoner
  • 3 stora lökar
  • 1 tsk socker
  • 2 msk smör
  • 150 g bacon i tärningar
  • 100 ml grönsaksbuljong
  • 200 ml grädde
  • färsk timjan

Förberedelser

  • Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn filéskivorna på båda sidor tills de är gyllenbruna. Ta bort köttet från pannan och lägg åt sidan.
  • Rengör champinjonerna och skär dem i skivor. Skala lökarna och skär dem i strimlor. Hetta upp smöret i en stekpanna och karamellisera lökarna tillsammans med sockret. Rör om då och då så att inget bränns vid.
  • Tillsätt champinjonerna och bacon i tärningar och stek tills de är lätt brynta.
  • Deglasera med grönsaksbuljongen, rör ner grädden och lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Tillsätt färsk timjan och låt allt sjuda på låg värme i ca 10 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar och servera filéerna med ett tillbehör som kroketter eller chips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *