Om du är en av dem som tycker att popcorn hemma inte smakar som de gör på biografen ska du ta del av denna ingrediens som kommer att förändra ditt sätt att tillaga dessa majskorn.
Vi älskar att gå på bio och njuta av adrenalinkicken på den stora duken, surroundljudet i biosalongen, våra favoritskådespelare och naturligtvis popcorn.
Vi ska inte lura oss själva, en av de saker vi älskar mest med att gå på bio är att bli förblindade av popcorn, och även om vi hemma försöker förbereda en maratonsession med våra favoritfilmer och tillhörande snacks, ska vi inte lura oss själva, de smakar aldrig likadant som på bio.
Är det den perfekta balansen mellan salt och smör som gör dem så speciella och beroendeframkallande? Inte precis, men hemligheten ligger i en krydda som vi kan köpa online och äntligen få den autentiska smaken av biopopcorn.
Flavacol, hemligheten bakom biopopcorn
Kocken och matskribenten J. Kenji López-Alt har via innehållsskaparen Deb Perelmans TikTok-konto delat med sig av hemligheten som vi alla har väntat på: sättet att göra biopopcorn. Och aldrig bättre sagt.
Som experten säger tillagas popcorn på biografer i olja, vanligtvis kokosolja, och kryddas sedan med en produkt som heter Flavacol, ett fint orangegult pulver tillverkat av salt, konstgjord smörsmak (diacetyl) och färgämnen, vilket är det som ger biopopcorn dess livfulla färg och rika, goda smak.
Även om det, som alla smakämnen, inte är skadligt för hälsan om det konsumeras med måtta, innehåller det konstgjorda ingredienser och en hög natriumhalt, så det är bäst att undvika det vid vissa tillstånd som högt blodtryck.
Egenskaper hos majs
Majs är en viktig källa till kolhydrater, både stärkelse och sockerarter. Dess fiberinnehåll bidrar till att öka mättnadskänslan och hjälper till att förebygga eller bekämpa förstoppning. Proteinet är av särskilt intresse för celiakiker eftersom det är glutenfritt, men det är brist på lysin och tryptofan.
Fetthalten är mycket låg. Den har en speciell egenskap jämfört med andra spannmål och det är dess innehåll av b-karoten, föregångare till vitamin A, och en annan karotenoid, zeaxantin, som ger den dess gula färg. Den vita majssorten saknar båda.
Egenskaper per 100 g majs
- Energi: 104 Kcal
- Protein: 3,3 g
- Total mängd lipider: 0,78 g
- Kolhydrater: 19,5 g
- Fibrer: 2,8 g
- Vatten: 71,8 g