På vintern är det bra att minnas sommaren. Det lyfter alltid humöret och tar en igenom de gråblå dagarna med sin deprimerande brist på solsken. Då är det bra att börja dagen med krispiga våfflor fulla av färgglada toppings. Lägg på vad du vill – chokladkräm, sylt, färsk frukt och vispad grädde. Det finns trots allt inget som väcker minnen till liv så väl som maträtter som avnjutits på sommaren.
Ofta ser allt så vackert och färgglatt ut i teorin. De våfflor man drömmer och föreställer sig är mjuka på insidan och gyllene och krispiga på utsidan. Men i verkligheten blir de bleka och gummiaktiga. Varför händer detta? Den vanligaste orsaken är brådskan och missuppfattningen att våfflor kan göras av pannkakssmet. Allt du behöver göra är att göra en tjock smet och grädda den i våffeljärnet – det finns inget bättre recept för misslyckande.
Våfflorna blir inte krispiga utan denna tillsats
Den viktigaste ingrediensen i våffelsmeten, utan vilken de inte kommer ut gyllene och krispiga, är riktigt, smält smör. I många recept ersätts det med vegetabilisk olja för att uppnå en liknande effekt. Våfflor med smör smakar dock mycket bättre. De är delikat naturligt söta och har en utmärkt krämig konsistens.
Smöret i våffelsmeten är också ansvarigt för smetens elasticitet och fluffighet. Det gör den mer klibbig och fångar upp luftbubblor inuti. Du kommer att se dessa i de gräddade våfflorna i form av karakteristiska hål. Dessutom karamelliseras smöret under gräddningen, vilket resulterar i en gyllene och krispig yta på våfflorna.
Våfflor är inte bara söta
Även lite söta våfflor passar bra med torra toppings. Min favoritkombination är färsk sallad blandad med gurka och tomat, toppad med avrunnen tonfisk på burk. Jag lägger några svarta oliver ovanpå och toppar det hela med en klassisk vinägrett.
Leszek Klimasz, som skapar dieter för barn med fetmarelaterade sjukdomar, föreslår kycklingvåfflor, som är perfekta som ett mellanmål för en andra frukost.
Recept på krispiga våfflor med smör
Grädda våfflorna i ett våffeljärn med en effekt på minst 1200 watt.
Ingredienser:
- 2 ägg,
- en halv kopp socker,
- 2 dl mjölk,
- 2 dl mjöl,
- 100 g smält smör,
- 3 teskedar bakpulver,
- en gnutta havssalt.
Förberedelse:
- Ta ut äggen ur kylskåpet för att värma upp till rumstemperatur.
- Värm upp mjölken med smöret, men låt det inte koka. Ställ åt sidan för att svalna.
- Separera äggvitorna från äggulorna.
- Mixa äggulorna med sockret till en fluffig kräm. Tillsätt mjölken och smöret och sedan det siktade mjölet blandat med bakpulver. Blanda med en nypa salt.
- Vispa äggvitorna i en separat skål. Vänd försiktigt ner det i våffelsmeten.
- Skopa portioner av smeten i det varma våffeljärnet med en skopa. Öppna inte under gräddningen.
- När våfflorna är klara, ta upp dem på ett galler så att de inte blir gummiaktiga när de svalnar.