Vi förknippar coleslaw-sallad med snabbmatskedjor, men det är faktiskt en ikonisk amerikansk maträtt.
Tillagad på rätt sätt är den utsökt och mycket hälsosam. Men om den tillagas väl – är det hemma, med ett bra recept som det här.
Hemlagad coleslaw
Troligen kommer namnet från det holländska ordet för kål. Och att den seglade med sjömännen från Nederländerna till USA, där den blev en nationell delikatess.
Vi kallar den ”sallad”, men coleslaw är en av de rätter i det internationella köket som ligger närmast det välkända ordet sallad. Kål och morötter är en klassisk salladskombination och en mycket hälsosam sammansättning. Den passar inte bara till hamburgare och kryddiga vingar, utan också till alla andra middagar som vi bara serverar sallader till.
Coleslaw på amerikanskt vis
Hemligheten bakom en lyckad coleslaw-sallad är att hacka grönsakerna rätt och att blanda kryddorna rätt. Illustrationerna till detta recept kommer från kanalen Kitchen Sanctuary, vars författare använder en julienne-mandolin. Det finns också speciella skalare i butikerna, liknande de för potatis, men med extra blad överst. Den som inte har något av detta får nöja sig med tålamod och en vass kniv.
Ingredienser:
- 1 vitkål
- 2 stora morötter
- ¼ stor lök
- 3 msk majonnäs
- 2 msk grekisk yoghurt
- 30 ml vin- eller äppelcidervinäger
- 2 teskedar socker
- ½ tesked salt
- ½ tesked peppar
- En nypa malen senap
Sallad i KFC-stil
Riv löken på ett grovkornigt rivjärn. Morötter och kål skivas i julienne-stil. Om du inte har rätt verktyg kan du skära morötterna i halvor på tvären och sedan i millimeterbreda skivor på längden. Vrid skivorna 90 grader och skiva till samma bredd – tändsticksformat. Skär kålen i fjärdedelar och strimla sedan.
Blanda grönsakerna i en skål. Häll i vinäger och strö över socker och lösa kryddor. I dressingar som den för coleslaw förekommer det så kallade senapspulvret. Det kallas också senapsmjöl och är en avfettad form av malen senap. Det finns att köpa i delikatessbutiker och är värt att prova, eftersom det har en ovanlig smak och dessutom en äkta senapsfärg.
När kryddorna har hällts i blandas salladen och ställs åt sidan för att marinera i några minuter. Tillsätt sedan grädde och majonnäs. Rör om igen och ställ in i kylskåpet. Ta bort den omedelbart före servering.