Den passar perfekt till fågel, fläsk, nötkött och även fisk. Det är en kombination av sura och söta smaker som ger variation till alla middagar. Surkålssallad är inte svårt att göra – du behöver bara ett bra recept.
Surkålssallad är bra för dig
Surkål är en skattkista av probiotika och C-vitamin. Tack vare fermenteringsprocessen innehåller den nyttiga bakterier som stöder tarmens mikroflora. Salladen förbättrar därför matsmältningen och stärker immunförsvaret. Huvudingrediensen i detta lunchtillskott är också en källa till kostfiber. Det påskyndar inte bara tarmens peristaltik (förhindrar förstoppning), utan upprätthåller också mättnadskänslan under en längre tid. Dessutom är den kalorifattig, så den hjälper till att kontrollera vikten. Och glöm inte antioxidanterna, inklusive vitamin E, känt som ungdomens vitamin. Antioxidanter förhindrar kroppen från att åldras, tar hand om huden, lindrar inflammation och har en anti-cancereffekt. Det är därför en surkålssallad helt enkelt är hälsosam.
Surkålssallad – recept
Ingredienser:
- 200 g surkål,
- morot,
- purjolök,
- äpple,
- liten röd paprika,
- 2 matskedar olivolja,
- en halv tesked socker,
- salt och peppar efter smak,
- färsk gräslök för garnering.
Tillagningsmetod:
Dra ut surkålen, dränera försiktigt och hugga i finare bitar. Lägg i en skål.
Skala och riv morötterna. Skär bort de vita och ljusgröna delarna av purjolöken, skölj och torka. Skiva två gånger på längden och finhacka sedan. Skala och riv äpplet. Ta bort kärnan ur den lilla paprikan och finhacka den. Lägg alla ingredienser i surkålen och blanda väl.
Häll oljan och sockret över surkålssalladen. Krydda med salt och peppar efter smak. Blanda för att kombinera. Hacka till sist gräslöken och garnera med salladen.