Sex kockar fick frågan om vilken olja som är bäst för stekning och alla gav samma svar: ”Den är perfekt”

olja

Vegetabilisk olja är oumbärlig i rumänsk matlagning, men med ett så brett utbud på marknaden, hur vet vi vilken som är bäst för matlagning? Flera kockar har redan gett sin dom!

Vilken är den bästa oljan för stekning

Vegetabiliska oljor finns i flera olika varianter, t.ex. solrosolja, olivolja, rapsolja och avokadoolja. Sojaolja, kokosolja, jordnötsolja, palmolja och majsolja finns också på butikshyllorna, var och en med en betydande skillnad i smak och näringsvärde.

Medan t.ex. solrosolja har en neutral smak och ofta används för stekning och bakning, kan olivolja beskrivas som ”lite bitter” eller till och med ”kryddig”.

Den senare är dock ett hälsosammare alternativ på grund av dess höga innehåll av antioxidanter och enkelomättat fett, skriver healthline.com. Solrosolja är också rikare på fleromättade fetter och omega-6-fettsyror, som vid överdriven konsumtion kan bidra till kronisk inflammation.

Rapsolja, å andra sidan, blir allt populärare för sina näringsmässiga fördelar, nämligen det balanserade intaget av omega-3- och omega-6-fettsyror, liksom avokadoolja, som uppskattas för sin subtila smak.

Den perfekta matoljan – en svår uppgift?

Att hitta den perfekta matoljan verkar vara en svår uppgift. Till och med författaren och före detta bagaren Stella Totino, med omfattande erfarenhet av livsmedelstester, sa att hon var ”överväldigad” av de många olika alternativen, skriver yahoo.com. För att upplysa sig själv frågade hon 6 kockar och receptskapare vilken matolja de föredrar och överraskande nog fick hon samma svar från dem alla!

Vilken är den bästa matoljan

Alla kulinariska experter har avslöjat att avokadoolja är den bästa oljan för matlagning, eftersom den tål idealiska temperaturer utan att brytas ned, har en neutral smak och en smidig konsistens. Enligt kocken Cezar Zapata är den också perfekt för att steka mat, eftersom den ”ger brun färg utan att bränna”, och den perfekta värmepunkten för stekning är mellan 260°C-270°C.

Det här visste du inte om avokadoolja

  1. Avokadoolja utvinns ur fruktköttet genom kallpressning eller mekaniska metoder och behåller de flesta av sina goda egenskaper.
  2. Den är rik på oljesyra, hälsosamma fetter, karotenoider och antioxidanter, viktiga näringsämnen för hjärt-, hud- och ögonhälsa. Den innehåller också vitaminerna A, B3, D, D, E och K.
  3. Tack vare sitt näringsrika innehåll är avokadoolja en kraftfull fuktgivare för huden och är en ingrediens som finns på etiketterna på produkter som är utformade för att hålla huden mjuk och smidig.

4 Replies to “Sex kockar fick frågan om vilken olja som är bäst för stekning och alla gav samma svar: ”Den är perfekt”

  1. Smör är ju det mest naturliga fettet och sätter fin smak på det man använder den till men det ska vara det svenska smöret.

  2. Ordspråket, ”ju fler kockar desto sämre soppa”. Vilket är väl passande i detta. Smör i olika former är inte bara för alla bästa smak. För att producera smör krävs bara en ko, gräs, klöver och ört. För vegetabiliskt fett (huggormsfettet). Krävs gruvdrift och utarmning. Massor av fossila växthusgaser och processer. Odling kommersiellt innebär konstgödning och besprutning. Om man nu föredrar vegetabiliska oljor, bör man åtminstone tänka på konsekvenserna av hur ekosystemet påverkar sitt val. Eller de drivor av döda djur det miljövidriga jordbruket innebär.

    1. Dessutom är det inte hälsosamt med dessa oljor, speciellt inte vid upphettning, den enda som tål hög temp är kokosolja.
      Nä stek i kokosolja eller riktigt smör inga konstgjorda grejer

      1. Smör är absolut gott och nyttigt. Men både olivolja och avokadoolja går bra att steka i höga temperaturer, och det krävs bara oliver eller avokado.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *