Nutritionister avråder från denna kombination. Tomater kommer att förlora hälften av sina värdefulla värden

tomat

Vi längtar helt klart efter sommaren. Detta bevisas av populariteten hos ämnen relaterade till tomater.

Många myter har vuxit upp kring denna grönsak och upprepas i bred cirkulation. I flera år har frågan om vad man inte ska kombinera tomater med varit på agendan. En viss grupp av produkter ger särskilt anledning till eftertanke, och det är varken gurkor eller ostmassa.

Det bör redan från början noteras att ingen av dessa ”förbjudna” kombinationer är hälsoskadliga. Men med vissa kombinationer minskar tomaternas näringsvärde avsevärt. En stor skillnad kan ses när de kombineras med grönsaker som innehåller en hög mängd järn. Lykopen, som tomater är en viktig källa till, halveras när det kombineras med produkter med hög järnhalt .

Några ord om populära myter om tomater

Du kan äta tomater med både gurka och keso, även om det är sant att dessa ingredienser påverkar varandra. Gurkor orsakar oxidation av vitamin C, som finns i tomater, men detta skadar inte din hälsa eftersom tomater inte är den viktigaste leverantören av detta vitamin.

Myten om att inte kombinera tomater med keso avfärdas i sin tur av Aleksandra Cichocka, M.Sc. från Institute of Food and Nutrition i Warszawa. Hon påpekar att de åsikter som cirkulerar på Internet om denna kombination inte har någon vetenskaplig motivering.

Vilken ingrediens är värd att kämpa för?

Kampen utkämpas om lykopen, ett naturligt pigment från karotenoidgruppen. Denna ingrediens finns inte bara i tomater, utan också i vattenmeloner, nypon och röda grapefrukter. I tomater och vattenmeloner är innehållet i detta ämne på en liknande nivå – cirka 7-8 mg per 100 g, men när det gäller solmogna tomater kan det stiga till så mycket som 20 mg per 100 g. Nypon (4-6 mg) och röda grapefrukter (1-3 mg) innehåller mycket mindre lykopen.

Det visar sig att lykopen spelar en nyckelroll för att skydda friska celler från att förvandlas till cancerceller. Forskare vid Ohio State University observerade att det ackumuleras mest frekvent i prostata, vilket förhindrar cancer i detta organ.

Ohio-forskarnas studie

Forskarna bestämde sig för att observera hur tillsatsen av järn påverkar lykopenhalterna i tomater. En av författarna till studien, Rachel Kopec, kommenterar resultaten av experimentet på följande sätt:

”När människor intog järn tillsammans med sin måltid såg vi en nästan tvåfaldig minskning av upptaget av lykopen (…) Vi vet att järn förstör vissa föreningar, men vi visste inte hur detta skulle påverka nyttiga karotenoider, som lykopen, som finns i vissa frukter och grönsaker”. – säger Kopec (via: onkonet.co.uk).

En så stor skillnad i minskningen av lykopen ger matintresserade en tankeställare och får dem att se över recepten på favoriträtter som bakade bönor eller tomatsoppa med linser. Den goda sillen på kasjubiskt vis med torkade plommon och sultanrussin är också ifrågasatt.

Vilka produkter bör man inte kombinera tomater med?

Järnrika livsmedel som avokado, vinbär, ärtor, bönor, linser, soja, äpplen, katrinplommon och sultanrussin bidrar till den betydande minskningen av lykopen i tomater. Därför är det lämpligt att värma tomaterna och blanda dem med hälsosamma fetter, t.ex. olivolja. Värmebehandlingen främjar frisättningen av lykopen och tillsatsen av fett underlättar dess absorption i kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *