Måste jag blötlägga havregrynen innan jag äter dem?

havregryn

Nu har svaret på en fråga som många människor har ställt avslöjats!

Många av de näringsämnen vi får i oss absorberas i tunntarmen. Detta inkluderar viktiga mineraler som kalcium, magnesium och zink. Havre innehåller också relativt stora mängder av dessa.

Vad innehåller den mer och varför ska den blötläggas?

Fytinsyra: ett antinutrient i havre som förhindrar upptaget av näringsämnen.

Havre innehåller dock även fytinsyra. Detta innebär att mineralerna inte kan absorberas ordentligt.

Syran förenas t.ex. med zink och bildar ett fast kemiskt komplex som inte tränger igenom tarmväggen och därför inte tas upp i kroppen.

Ämnen som fytinsyra, som förhindrar upptaget av näringsämnen, kallas också antinutrienter.

Blötläggning av havregryn minskar innehållet av fytinsyra.

Om du vill utnyttja potentialen hos dessa mycket näringsrika havregryntill fullo måste du blötlägga dem i förväg. Helst över natten – men så lite som 30 minuter minskar fytinsyrainnehållet. Blötläggning i vatten eller mjölk aktiverar fytasenzymet. På så sätt bryts syrorna ner och mineralerna kan tas upp bättre. Blötläggning gäller också för dem som förbereder sina havregryn som gröt. Kort tillagning ensam förstör inte fytinsyran.

Och för dem som gillar det sura, här är ett tips: en studie visar att citronsaft smetad på havregryn också kan förbättra mineralabsorptionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *