Rätter gjorda av potatisskal är förknippade med hunger och desperation.
Det är dock möjligt att förbereda en maträtt från detta avfall som blir en riktig delikatess. Och samtidigt ett alternativ till ohälsosamma butikssnacks.
Skal chips
För det mesta har vi ingen tvekan om att väl skrubbade potatisar är helt ätbara i sina skal. Tvärtom har de mer näringsvärde då. Det finns mycket mer fibrer i potatisskalen än i själva knölen, för även om lagret är tunt finns det dubbelt så mycket fibrer som i hela fruktköttet.
Detta är en anledning till att rekommendera att man äter potatis med skal när det är möjligt. Särskilt som det idag är lätt att köpa potatis som redan är sköljd, från producenter som är utrustade med högtryckstvättar, mycket effektiva för att avlägsna jorden. Du kan också skrubba dem själv. I butikerna kan man ibland hitta speciella handskar gjorda av grova skurplattor av ståltråd, som gör att man kan göra det snabbt och enkelt.
Äta potatisskal
Men det är förstås inte alla potatisrätter som kan lagas med skalen tillsammans. Det är viktigt att göra sig av med skalen innan man gör puréer eller pasta till nudlar. Det är viktigt att inte göra sig av med skalen för alltid, utan att lägga dem åt sidan och göra chips av potatisskal till ”dessert”.
Ingredienser:
- Skrubba potatisskal
- 1 tesked salt
- 1 tesked peppar
- 30-50 ml olja
Potatisskal som mellanmål
Potatisskal kan beredas som friterade chips. Men sådana hemlagade chips, även om de liknar de köpta, delar också med sig en grundläggande nackdel. Det är naturligtvis fettinnehållet.
Att tömma dem på pappershanddukar lugnar vårt samvete, men räcker inte i det långa loppet. Så det är bättre att använda en fettfri fritös eller lägga potatisskalen i ugnen. Två matskedar olja räcker för den här metoden – lite mer om du har mycket skal.
Lägg över skalen i en skål, strö över salt och peppar. Ringla över olja eller olivolja och rör om så att ingredienserna kommer in i alla skrymslen och vrår. Lägg dem sedan i ett lager på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in potatisskalschipsen i en ugn som är förvärmd till 220 grader. Baka i ca 10-15 minuter. Varje ugn är annorlunda, så det är svårt att ha ett bestämt recept. Det är viktigt att hålla utkik efter när de har fått färg men ännu inte börjat brännas.
Strö över lite mer salt och peppar på chipsen när du tar ut dem. Det är också en bra idé att krydda dem med dina favoritkryddor. Pepparchips kan till exempel enkelt tillagas på det här sättet.
Jag har aldrig bett om mail från er och vill inte ha något. Så vänligen stryk mig från er maillista nu!