Vem av oss har inte ett lager av kött i frysen? Det är det bästa sättet när vi vill förvara det under längre tid. Men det händer att vi glömmer att ta ut det och tina upp det i förväg. Frågan blir då om du kan laga fryst fjäderfä eller fläsk.
Frysning är en av de mest effektiva metoderna för att bevara kött under en längre tid. Det hjälper också till att undvika frekvent shopping. Kött som läggs i frysen behåller sin färskhet och alla sina egenskaper i flera månader. Det är dock viktigt att följa rätt regler.
Den viktigaste regeln vid frysning
Vad ska du tänka på när du lägger kött i frysen? Först och främst att använda upp det så snabbt som möjligt. Nöt- och kalvkött kan frysas i upp till åtta månader, fläskkött i upp till sex månader och köttfärs i endast två månader. Dessa tidsfrister måste hållas och experterna betonar att ju tidigare köttet används, desto bättre.
Det är också viktigt att inte tina kött vid rumstemperatur. Det kan leda till att bakterier förökar sig innan hela fläsk- eller nötköttsbiten har hunnit tina. Det rekommenderas att detta görs i kylskåpet. Då återfår köttet långsamt sin temperatur och det finns ingen risk för att bakterier dyker upp.
Kan man tillaga fryst kött?
Och vad händer om man glömmer att ta ut köttet tillräckligt tidigt? Det verkar som att det inte kan skada oss att laga soppa på fryst kyckling eller fläskkarré. Och det finns verkligen ingen kontraindikation för det. Det är säkert för din hälsa, men det finns en regel att följa.
Enkelt uttryckt kan fryst kött inte läggas i kokande vatten. Det är mycket bättre att lägga det i en kastrull och hälla kallt vatten över det och sedan värma det på en låg brännareffekt. Detta kommer att minimera bakterietillväxten under tillagningen.
När det gäller smaken på maten som tillagas med fryst kött kan man inte säga att den är sämre än måltider som tillagas med färskt eller tidigare upptinat kött. Det finns dock vissa människor som känner en skillnad i smak.