Den bästa starten på dagen? En frukost med ägg, eftersom det ger energi under lång tid. Mina favoriträtter – äggröra, omelett och shakshuka – har nyligen fått sällskap av en annan. Jag tog med mig receptet från min semester.
Turkiska ägg blir alltmer populära. Många av oss har provat dem på semestern och gläds åt deras smak. Att förbereda denna maträtt hemma är trivialt. Grundingredienserna är naturligtvis ägg, som kokas i skjortor och sedan tillsätts yoghurt med kryddor och örter. I Turkiet serveras de toppade med rostat smör och lite stark peppar. Men många andra toppings passar också. Enligt min mening är körsbärstomater idealiska.
Varför äta turkiska ägg?
Turkiska ägg är en maträtt med lång tradition. Så långt tillbaka som på 1400-talet åt aristokratin dem. Nu behandlas de som äggröra i vårt land och äts ofta dagligen. Det är inte konstigt, eftersom det bokstavligen inte tar någon tid alls att förbereda. Dessutom är den extremt näringsrik och välsmakande. I många turkiska hem serveras det till och med efter en infektion eftersom det är rikt på probiotika och protein, vilket påskyndar återhämtningen.
Varför gillade jag den här versionen av ägg? Jag känner mig mycket lättare efter dem än efter äggröra. Detta beror på att fettet är onödigt för deras beredning. Yoghurt är å andra sidan inte bara en värdefull källa till kalcium och protein, utan innehåller också probiotiska bakterier som stöder tarmarna och underlättar matsmältningen. Mjukkokta ägg anses å andra sidan vara de mest delikata. De är lätta att smälta och har gott om vitaminer och mineraler.
Jag lägger också till färsk gräslök eller persilja och tomater till dessa näringsrika ingredienser. Jag använder inte paprika, som i den klassiska versionen, för då är denna maträtt för kryddig för mig.
Ägg på turkiskt vis
Ingredienser för ägg:
- 200 ml tjock naturell yoghurt,
- 2 färska ägg,
- en matsked vinäger,
- en nypa salt och peppar,
- en matsked smör (valfritt),
- citronsaft efter smak,
- 1 chilipeppar eller en nypa torkad (valfritt),
- färska örter, några kvistar persilja eller gräslök,
- några körsbärstomater.
Metod för beredning:
- Börja med att koka de pocherade äggen . Lägg vatten i en medelstor kastrull och tillsätt en matsked vinäger. När det börjar koka, rör om det med en sked i en riktning för att skapa en bubbelpool. Knäck i ägget, koka det i 3 minuter och ta sedan bort det med en silsked.
- Blanda yoghurten med salt, peppar och citronsaft.
- Lägg de kokta äggen i yoghurten som tillagats på detta sätt.
- Om du vill tillaga den klassiska versionen, smält smöret i en stekpanna och blanda det med den finhackade pepparn och häll det över äggen.
- Du kan också strö över äggen med hackade örter och lägga skivade tomater bredvid dem.