Jag skär upp äpplena, slänger dem i pannan och häller smeten över dem. Jag har aldrig ätit något så gott förut

äpplen

Här är ett snabbt recept på äppelpaj. Pajen är enkel, billig och blir alltid lyckad. Trots att den inte kräver någon ugn för att gräddas.

Paj från pannan

Vi gör det sällan, men det finns inget som hindrar oss från att förbereda kakan i en panna. Avsaknaden av en ugn är inte en bra ursäkt för att inte laga en god dessert. Som till exempel denna enkla fruktpaj.
Den görs med äpplen och är enkel, hemtrevlig och billig. Men du kan också använda vilken frukt som helst som faller dig i smaken. Populära varianter är persikor, päron eller plommon. En lätt, inte alltför mjölig yoghurtkaka passar bra till dem alla.

Dessert med äpplen

Illustrationerna till detta recept kommer från Miss Lesias kanal. Hon lägger till ingefära till äpplen utöver kanel. Detta är en specifik, karaktäristisk version av denna tårta för älskare av denna ovanliga krydda.

Ingredienser till kakan
2 äpplen
80 g mjöl
80 ml kefir
2 ägg
1 matsked socker
1 tesked vaniljsocker
½ tesked bakpulver
Salt, kanel, eventuellt ingefära och/eller kakao

Äppelpaj

Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt en nypa salt, socker och vaniljsocker. Vispa till en lätt, fluffig och luftig massa.

Tillsätt yoghurten i äggen och blanda. Sikta sedan ner mjölet tillsammans med bakpulvret och blanda till en jämn, tunn smet. Ställ åt sidan en stund.

Skala äpplena, skär dem i fjärdedelar och ta bort kärnhuset. Skär kvartarna i skivor, vissa av äpplena kan skäras finare. Om skalet är hårt kan du skala äpplena, men det är inte nödvändigt.

Smörj en långpanna med ett tunt lager fett och klä botten med bakplåtspapper som du skurit till. Lägg äpplena på botten av formen och häll sedan blandningen över dem.

Ställ formen på låg värme med locket på glänt eller med en ångventil. Grädda tills kakan är ogenomskinlig och har stelnat. Lägg sedan över den på en oljad tallrik med undersidan uppåt och skjut tillbaka den i pannan för att grädda kakan på den andra sidan.

Grädda tills pinnen är torr och låt svalna något före servering. Om äpplena var sura kan du avsluta kakan med florsocker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *