Soppor, sallader, snacks och till och med desserter. Rödbetor är mycket hälsosamma och utgör en utmärkt bas för många rätter. Hur tillagar man rödbetor så att de inte förlorar sin färg?
Rödbetor är en av de grönsaker som äts över hela världen. Den är rik på vitaminer, mineraler och ämnen som stärker kroppens immunförsvar, t.ex. betalainer, saponiner och fenoliska föreningar. Regelbunden konsumtion av denna grönsak har hälsofördelar. Framför allt har rödbetan antioxidativa, renande och stärkande effekter. Den ger utmärkt stöd för tarmfunktionen, förbättrar lever- och njurfunktionen. Värt att nämna är också de pektiner som den innehåller och som bidrar till att eliminera skadliga tungmetaller.
Rödbetor kan användas för att göra många läckra rätter, till exempel läckra soppor – röd och ukrainsk borsjtj, rödbetor grädde eller uppfriskande kylare. Rödbetscarpaccio, sallader och slående terriner är också populära. I allt högre grad används denna hälsosamma grönsak för att göra efterrätt. Detta är en utmärkt idé, eftersom rödbetan i sig har en söt smak och passar perfekt med kakao och choklad.
Hur tillagar man rödbetor?
Rödbetor tillagas bäst hela, med skalet på – då bevaras färgen (de förlorar inte så mycket saft) och smaken. Före tillagningen bör du först tvätta dem noggrant. Häll rikligt med vatten över rödbetorna så att det täcker grönsakerna.
Koka rödbetorna i ungefär en timme på låg värme och kontrollera då och då om de är mjuka. När rödbetan är mjuk tar du upp den ur grytan, låter den svalna och drar av skalet.
Rödbetskaka med choklad och rödbetor
Ingredienser: Choklad
- 30 g kakao,
- 20 g mörk choklad,
- 110 g fint socker,
- 200 g fullkornsvetemjöl,
- 200 g riven kokt rödbeta,
- 150 g smör eller margarin,
- 3 stora ägg,
- 1 tesked soda,
- 1 tesked bakpulver.
Steg-för-steg-förberedelse:
- En timme innan du bakar kakan, ta ut margarinet och äggen från kylskåpet. Tvätta rödbetorna och lägg dem i en kastrull och häll vatten över dem. Koka under lock i ca 50 minuter tills de är mjuka. Låt rödbetorna svalna och dra av skalet och riv dem sedan på ett grovt rivjärn.
- Vispa ägg, socker och mjukt margarin i en skål tills ingredienserna blandats. Sikta ner mjöl, kakaopulver och bakpulver i skålen med de vispade äggen, tillsätt choklad riven på ett fint rivjärn och rödbetorna. Blanda allt tillsammans i en mixer.
- Förbered en medelstor kakform – t.ex. 15/30 cm, klä den med bakplåtspapper och häll ut smeten. Förvärm ugnen till 170 grader – gärna med fläkten på. Grädda kakan i ca 50 minuter tills det bildas en torr pinne.