Om vi känner för att äta något sött behöver vi inte nödvändigtvis sträcka oss efter godis. Det går ju trots allt att äta gott och nyttigt på samma gång, eller hur? Det är då oliver kommer till undsättning. De är inte bara goda, utan har också en positiv inverkan på vår hälsa. Kolla in fördelarna med denna läckra lilla frukt.
Olivernas effekt på vår hälsa
Det är värt att äta oliver eftersom de har en positiv effekt på människokroppen. På grund av sina egenskaper stöder de det kardiovaskulära systemet. Dessutom är det värt att införa dem i din kost, eftersom de minskar risken för hjärtsjukdomar, ateroskleros eller stroke. Oliver innehåller också många mikronäringsämnen, såsom järn eller kalcium, samt vitamin B.
Vilka är de bästa oliverna att välja?
Det är intressant att notera att både gröna och svarta oliver kommer från samma olivträd. Skillnaden i färg beror dock främst på skördetidpunkten och fruktens mognadsgrad. Gröna oliver skördas när de ännu inte är mogna, medan svarta oliver är helt mogna.
Det finns dock inget slutgiltigt svar på vilka som är hälsosammast. Det beror på många faktorer. Det som dock är säkert är att båda typerna av oliver utmärker sig för sina exceptionella hälsoeffekter och kulinariska kvaliteter.
Vilka användningsområden har oliver i köket?
Först och främst passar oliver bra till alla typer av sallader. De är också ofta ett fantastiskt tillskott till en förrätt, där de kompletterar produkter som ost eller kallskuret. Utan oliver skulle det naturligtvis inte heller finnas någon olja, som används i många rätter. Dessutom fungerar denna söta frukt också bra som ett utmärkt tillskott på pizzor och i pastarätter.
Dessutom kan oliver också hittas i välsmakande skaldjursrecept. Intressant nog är svarta oliver, som kännetecknas av en mildare smak, också perfekta för alla typer av bakverk, inklusive focaccia.
Det är värt att välja oliver som ett sött mellanmål främst på grund av deras egenskaper, men också för att de helt enkelt är utsökta.
Sen finns det ju folk som tycker oliver smakar skit rent ut sagt. Doftar ju som en illa skött restaurang på ”mallis” med.
Finns hur mycket nyttigheter i Sverige som hälst som inte det fuskas med.
Kräver mycket vattenresurser och bekämpningsmedel. Huvuddelen importeras med fossila medel och givetvis spelar växthusgaser ingen roll för vissa. Fusket är ju välkänt när det kommer till olivolja. Som väl är så är valet fritt. En flaska sk. Fin olivolja som folk luras tro ska ge de ”fantastiska” hälsoföljder. ”Larmen handlar om flera olika typer av fusk, bland annat att oljan är kontaminerad med otillåtna bekämpningsmedel, att extra virgin-olja (extra jungfruolja) har blandats ut med olja av sämre kvalitet, att olja av låg kvalitet märkts som extra virgin eller att ursprunget förfalskats. Som sagt bör man kanske tänka till innan man följer råd från de som ”lobbar” för produkten. Känns inte alls som att bekämpningsmedel har några som helst hälsofrämjande effekter. När det näringstätaste och miljövänligaste finns i vårt eget land. Kon omvandlar gräs, klöver och ört till det näringstätaste vi kan få i oss. Detta växer av sol och regn helt i samklang med naturen. Utan fossila tekniklösningar, utan tvärt om. Kor/nötdjur är stora miljöhjältar OM de får äta det de är födda till. Fusket med det skräpet kon tvingas äta i två syfte. Att mjölka 4-5 gånger mer av den ”fulmjölk”, samt öka slaktvikt. De tvingas äta samma skräp odlat i konstgödning och besprutning. Som vår korkade art äter. Handlar inte om varken miljö eller hälsa vad gäller produktion av mejeri och kött kommersiellt producerat. Även ett märkligt livsmedelsverk ”lobbar” för att ett vegetarisk kostval från konstgödning och besprutning ska vara hälsosamt och miljövänligt. Uppenbarligen lider livsmedelsverket av kunskapsresistens. MEN, att ”för” hälsan få i sig tvivelaktigt producerad olivolja. Inget för mej precis.