Den mest kända, klassiska Pesto Genovese, liksom många andra varianter, är baserad på vanlig basilika. Faktum är att såsen kan göras med flera andra typer av örter och till och med grönsaker och frukter. Det är värt att prova olika smaker. Ta reda på vad du ska använda och hur du förbereder hemlagad pesto.
Pesto är en klassisk italiensk sås med intensiv, frisk smak som härstammar från regionen Ligurien, där pesto alla genovese är den mest kända varianten . Den tillagas traditionellt med färsk basilika, pinjenötter, parmesan- eller pecorinoost, vitlök, olivolja och salt, vilket ger den en sammetslen konsistens och djup smak. Pesto är ett mångsidigt tillskott till många rätter. Det finns gott om färdiga alternativ för denna sås i butiken, men om du undrar hur du gör den bekvämt i ditt eget kök och vilka produkter du ska använda har vi svaren i den här artikeln.
Hur förbereder du pesto?
Flera alternativa örter, grönsaker eller frukter till basilika kan användas för att förbereda pesto. Oavsett variation är beredningsprinciperna nästan alltid desamma. De bästa resultaten (rätt konsistens) erhålls genom att krossa bladen (eller andra växtorgan) i en mortel. Eventuellt kan en mixer användas. Detta går snabbare, men såsen blir då mer enhetlig och ”krämig”, vilket inte nödvändigtvis är en fördel. Vitlök tillsätts ofta i pesto. Det är bäst att riva den för hand. Det är arbetsintensivt, men det framhäver kryddgrönsakens smak på ett bra sätt. Alla ingredienser blandas i en mortel (eller annat kärl) med tillsats av olivolja. Parmesanost får inte saknas i rätten. Ofta används också pinjenötter eller valnötter.
Vad lägger jag till pestosås till?
I Polen läggs pesto oftast till spaghetti pasta. Det är ett av de enklaste sätten att snabbt förbereda en måltid, till exempel middag. I det italienska köket är det också ett värdefullt tillskott till risotto. En mindre populär, men mycket välsmakande kombination är pesto serverad med … ris. Dessutom kan pesto användas som en mångsidig sås för att förhöja smaken på smörgåsar (som pålägg), grillade grönsaker, grönsaks- och köttgrytor (läggs ovanpå rätten efter att den tagits ut ur ugnen) och till och med pizzor. Så såsens potential är mycket högre än den vanliga tillämpningen. Det är värt att experimentera med olika rätter, såväl som med olika huvudsåsingredienser.
Pesto Rosso – en sås gjord av soltorkade tomater.
Nummer två i världen av pestosåser är Pesto Rosso (syn. pesto alla siciliana). Den bereds på basis av soltorkade tomater. Ett viktigt tillskott till såsen är krossade mandlar. De övriga ingredienserna är desamma som i såsen från Genua, dvs. olja och parmesanost, kryddor för att förstärka smaken (salt och peppar). Ibland tillsätts lite chilipeppar.
Pesto utan basilika eller tomater – originella idéer för en god sås
Persiljepesto blir alltmer populär på grund av sin smak, men också på grund av att ”råvaran” är lätt att få tag på. Den har en distinkt, stark smak. Den är en rik källa till C-vitamin och järn. Recepten är varierande; krossade valnötter används ofta till denna typ av pesto.
En mycket god kryddväxt att lägga till pasta (ofta i kombination med lax), men som också fungerar bra i pesto, är raket. Den sticker ut med sin intensiva smak. I princip behöver man inte tillsätta några andra kryddor i en sådan pesto. Rucola kan dominera smaken i maträtter. Betydligt mildare och särskilt bra för pålägg är örtsallat. Den har en lite nötig och örtig eftersmak. Pepparmintspesto är ett attraktivt komplement till grillade skal eller till och med fisk.
Avantgardet, är en krämig avokado-pestosås. Här tillsätts vitlök, pinjenötter, olivolja och en skvätt citronsaft. I trädgårdsgrödor är grönkål en alltmer populär grönsak , vilket ökar dess kulinariska betydelse. En av dess mindre stillsamma användningsområden är i pestosåser. Den lite kålaktiga och intensiva smaken kan mildras genom att tillsätta mandel, vitlök och även lite chili. Då skapas en rik, söt och kryddig smakbukett.
Pesto kan skapas med många andra grönsaker. Vissa områden är fortfarande … oupptäckta. Det är värt att testa en mängd olika grönsaker, och kanske kan man göra goda såser av några… ogräs.