När någon säger sallad är den mentala bilden oftast densamma: en skål full med sallad, några tomater och förhoppningsvis en hyfsad dressing.
Men tänk om jag berättade att det finns sallader som inte har någotdera och som kan vara ännu godare? Ja, du läste rätt. Det finns alternativ som trotsar normen, perfekta för de där vinterdagarna när kroppen kräver något fräscht, men med substans.
Nyckeln ligger i rätt ingredienser. Det finns kombinationer som, förutom att de är utsökta, ger en explosion av smaker och en bra dos näringsämnen. Och det är här ett andalusiskt recept kommer in i bilden, vars hemlighet inte ligger i det gröna, utan i saftig frukt, en touch av hav och en rejäl skvätt olivolja.
Martín Berasateguis potatissallad
I hjärtat av den här salladen finns apelsinen. Ja, den där livfulla citrusfrukten som vi vanligtvis förknippar med frukost eller en uppfriskande juice, men i det andalusiska köket har den många fler användningsområden. Dess naturliga sötma och syrlighet kombineras perfekt med salta ingredienser och skapar en oemotståndlig mix.
Tillsammans med apelsinen serveras en ingrediens som har spelat en huvudroll i det köket sedan urminnes tider: torsk. I sin avsaltade och smulade version ger den en utsökt kontrast med sin fasta konsistens och lätt salta smak som balanserar vackert med fruktens friskhet.
Och som om inte det vore nog skulle den här salladen inte vara komplett utan några hackade hårdkokta ägg, några svarta oliver som ger en touch av intensitet och en salladslök som ger den en touch av friskhet och lätthet. Allt sköljs ner med en generös skvätt extra jungfruolivolja, för om det är något Andalusien vet hur man gör så är det att ta vara på det flytande guldet.
Förutom att det är en lätt rätt är det en riktig fest för gommen. Varje tugga kombinerar apelsinens sötma, torskens konsistens, äggets krämiga touch och olivernas sälta.
Den är lätt att tillaga. Du behöver bara fyra apelsiner, 250 gram avsaltad torsk, två ägg, en stor salladslök, en handfull svarta oliver, extra jungfruolivolja och salt efter smak.
Det finns inget mysterium med förberedelserna. Äggen kokas tills de är fasta. Apelsinerna skalas och skärs i skivor eller klyftor. Torsken smulas sönder och salladslöken skärs i tunna strimlor. Blanda sedan allt tillsammans i en skål , tillsätt oliverna och klä med olivolja, lite salt och framgång är säkerställd.