Hur väljer man en bra smörgåsost? Var särskilt uppmärksam på detta

smörgåsost

Sandwichostar är mycket populära. Speciellt i resesammanhang – oavsett om det gäller vintersemester, första maj eller sommarsemester. De ersätter smör med framgång, är lätta att använda och de praktiska lådorna gör dem lika lätta att förvara. Dessutom är de perfekta inte bara till smörgåsar utan också till tortillarullar eller sushi.

Sammansättningen av smörgåsostar lämnar dock ofta mycket att önska. Det finns bra produkter på marknaden med en kort lista över ingredienser och utan onödiga ämnen, men i det här fallet är det bättre att vara försiktig och kontrollera etiketterna. Ibland är till och med olika typer av ost från samma tillverkare av bättre eller sämre kvalitet.

Sammansättning av goda smörgåsostar

Som med alla livsmedel är det bra att välja de med kortast möjliga sammansättning. När det gäller smörgåsostar är de grundläggande ingredienserna: mjölk, grädde, salt och bakteriekulturer.

Andra ingredienser är bara tillsatser för att ”förbättra” den naturliga smaken, konsistensen eller förlänga hållbarheten. En del av dessa är neutrala för kroppen, men det finns också några på etiketten som kan ha skadliga effekter på hälsan.

Vilka ingredienser i färskost är det bäst att undvika?

Naturlig färskost innehåller inte nödvändigtvis förtjockningsmedel som t.ex. johannesbrödkärnmjöl, pektin eller mjölkpulver. Medan johannesbrödkärnmjöl eller johannesbrödkärnmjöl har en neutral effekt på hälsan och till och med minskar kalorierna i yoghurt , kan pektin och mjölkpulver göra stor skada. Enligt webbplatsen: readamyetykiety.co.uk:

”Tyvärr finns det rapporter om att det (mjölkpulver) är en källa till oxiderat LDL-kolesterol, och klumpförebyggande medel tillsätts ofta, vilket inte alltid är neutralt för hälsan.”

Smörgåsostar – naturliga vs. smaksatta

Den hälsosammaste osten är den som du själv gör hemma av keso. Det är inte svårt att göra. Allt du behöver göra är att mala ostmassan, tillsätta grädde, yoghurt och en nypa salt. Det är sant att det tar tid och arbete att förbereda ett sådant smörgåspålägg, men det ger dig full kontroll över processen.

Men om du bestämmer dig för att köpa en smörgåsost är ett bättre alternativ naturliga ostar, t.ex. cream cheese . Örtostar eller smaksatta ostar innehåller ofta konstgjorda smakämnen som påverkar matsmältningssystemet negativt.

Hur ser en bra smörgåsost ut?

Det får du tyvärr reda på först när du har öppnat förpackningen. Om det är en högkvalitativ produkt kommer ostens konsistens att vara jämn och krämig. En sådan ost är mycket lätt att breda ut på en brödskiva. Det får inte samlas vatten ovanpå osten – det är ett dåligt tecken som tyder på dålig kvalitet. När din ost inte ser ut som den ska är det ett tecken på att du inte ska köpa den produkten en andra gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *