För att göra hälsosamma havregryn måste du ändra dina vanor och modifiera ett traditionellt recept.
Till en början kanske förändringarna inte tilltalar oss, men vi försäkrar dig om att det är värt ansträngningen att ta reda på det. Det kanske kommer som en överraskning att snabbhavregryn inte är så illa trots allt och inte behöver demoniseras. Mycket värre i havregryn är honung eller…. nötter.
Hur förbereder du havregryn? Det kan vara en hälsosam, balanserad måltid som ger oss energi under lång tid, förutsatt att vi tillagar den på rätt sätt. Annars kan det till och med bidra till viktökning och kanske inte vara så fördelaktigt för våra kroppar. Nyckelfrågan är vilka ingredienser du använder för att tillaga din havregrynsgröt.
Ett enkelt sätt att göra hälsosam havregrynsgröt direkt på morgonen
Havregryn från bergen är mindre processade än snabbhavregryn, men de senare har också sina fördelar. De kommer till exempel att fungera bättre för känsliga magar. Det är ett faktum att de har ett högre glykemiskt index och något mindre näringsvärde, men de kommer fortfarande att vara bättre än söta chokladbollar.
Du kan äta flingor varje dag och variera pålägg och beredningsversion. Bakad havregryn, i form av pannkakor, en omelett eller kall som en efterrätt med kakao, men också i en torr formel med soltorkade tomater, oljor, kryddor, är bra.
– föreslår nutritionist Milena Nosek.
Att laga flingor för länge är ett misstag som förstör deras näringsvärde. Men att äta dem råa, särskilt bergen, orsakar ofta obehagligt magbesvär. Det bästa alternativet är att hälla varm vätska eller förbereda havregryn dagen innan så att flingorna har tid att blötlägga.
Den viktigaste tumregeln är att inkludera en bra proteinkälla i rätt mängd i din havregrynsgröt. Och här, istället för nötter, rekommenderar vi hellre magert mejeri eller ett proteintillskott. Naturligtvis kan du slänga i lite mandel eller cashewnötter, men kom ihåg att de innehåller mycket fett och kalorier. Det är också ett misstag att äta havregryn enbart på vatten. Det är varken gott eller näringsrikt.
Den andra saken är att begränsa de enkla sockerarterna i måltiden. Många människor lägger till honung, fruktsirap eller torkad frukt i stora mängder. Och detta är inte längre hälsosamt. Socker är socker och i överflöd är det skadligt. Vi bör komma ihåg att det inte bara är det vita sockret från sockerskålen som har en negativ effekt på vår kropp. Du måste också se upp för alla sötade tillsatser.
När man tillagar havregryn är det lätt att tappa räkningen och lägga till för många kalorifattiga ingredienser. Bara en matsked jordnötssmör, en matsked honung, en handfull nötter och en handfull sultanrussin kan förvandla en till synes nyttig frukost till en socker- och fettbomb. Måttfullhet är därför nyckeln, och om du har svårt att mäta ingredienser är det en bra idé att bara använda vågen. Så att det inte blir några obehagliga överraskningar senare.