Konsekvenserna av förfalskad honung kan vara dödliga för organismen, eftersom de ämnen som oftast används för att förfalska den är socker och vatten, och i värsta fall fruktossirap, på grund av deras lägre pris. Detta tillsatta socker är kopplat till ökade triglyceridnivåer, viktökning samt ökad sannolikhet för typ 2-diabetes eller andra metabola syndrom. Detta har därför öppnat debatten om hur allmänheten kan upptäcka förfalskad honung och lyckligtvis finns det ett svar.
Hur man vet om honung i livsmedelsbutiker är förfalskad
De flesta av dessa honungar som produktarbetare pratar om är inte ren honung, eftersom de innehåller konstgjorda ingredienser, mestadels sirap som majssirap, rissirap eller sockerrörssirap. Det slutar med att det är en produkt som blandar dessa sötningsmedel med vatten för att skapa en liknande blandning.
För att veta om en honung är förfalskad eller inte uppmanar experter och biodlare kunderna att titta på märkningen. I många fall innehåller billig honung ofta en blandning av blommor från Spanien och andra länder. Det är just denna blandning som de rekommenderar att man undviker, förutom det faktum att honung med så låga priser vanligtvis är en indikation på deras dåliga kvalitet, med det vanligaste priset över 6 eller 7 euro.
Tips för att upptäcka förfalskad honung
Men förutom att kontrollera märkningen är det också möjligt att upptäcka om en honung är förfalskad med ett par knep. Näringsfysiologen Rosana Carrión besökte nyligen inspelningen av ”Y ahora Sonsoles” på Antena 3 för att dela med sig av detta till tittarna. Enligt näringsfysiologen innebär konsumtion av förfalskad honung i motsats till ren honung att det stora bidraget av antioxidanter och vitaminer som denna honung, i sin naturliga form, innehåller går förlorat.
Så för att ta reda på om det är bra honung rekommenderar Carrión att man tar ett glas vatten, om honungen droppar utan att spädas ut är det ett tecken på att den är ren, om den späds ut snabbt är den förfalskad. Ett annat sätt att kontrollera det är att ta en tändsticka, doppa den i honungen och med hjälp av en annan tändsticka sätta lågan tillsammans med honungsprovet. Om honungen är ren kommer den att brinna, men om den är förfalskad kommer den inte att kunna antändas eftersom den har en hög vattenhalt.
Å andra sidan förklarade Rosana Carrión också sitt handtrick. Medan ren honung förblir nästan intakt på handens hud och det inte finns någon känsla av väta , gör en förfalskad honung dock huden våt och klibbig. Detta kan också observeras på en servett, eftersom förfalskad honung gör den våt.