Hur man gör en framgångsrik vaniljsås: tips och råd

vaniljsås

Custard är en söt sås som man ofta hittar i bakverkens värld. Det är ett utsökt tillbehör till kakor, tårtor och många andra desserter. Men denna krämiga, smakrika sås kan ibland vara lite skrämmande att göra. Men oroa dig inte! Med några tips och tricks kommer du att kunna göra din vaniljsås som en kock!

Ingredienser

  • 500 milliliter helmjölk
  • 4 äggulor
  • 100 gram strösocker
  • 1 vaniljstång

Redskap

tjockbottnad kastrull

digital kökstermometer

Förberedelser

Steg 1

Blanda äggulorna med sockret tills du får en vitaktig blandning.

Steg 2

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Lägg fröna i en kastrull med mjölken och låt koka upp.

Steg 3

Häll den heta mjölken över ägg-sockerblandningen under konstant omrörning.

Steg 4

Lägg tillbaka allt i kastrullen på låg värme. Koka grädden under konstant omrörning med en spatel tills den når en temperatur på 82°C. Var försiktig så att den inte kokar!

Steg 5

När rätt temperatur har uppnåtts, ta omedelbart bort grädden från värmen och fortsätt att röra om lite längre för att få ner temperaturen. Din vaniljsås är klar!

Mitt kocktips

Hemligheten bakomen god vaniljsås är att koka äggen långsamt på låg värme. De måste tjockna utan att koagulera, annars får du klumpar. En digital livsmedelstermometer rekommenderas starkt.

Om du letar efter något att dricka till din dessert

Vaniljsås serveras vanligtvis med söta desserter, så ett mjukt vin som Sauternes eller Loupiac är perfekt för att balansera smakerna.

Extra information

Custard har sitt ursprung i England på 1600-talet (därav namnet). Den är också mycket populär i Frankrike, särskilt på öarna, där den ibland smaksätts med rom. Så tveka inte att återanvända det här receptet genom att tillsätta den smak du vill ha!

Hur ska du presentera din dessert?

Servera din vaniljsås i en båtsås, en liten karaff som är speciellt utformad för att servera såser.

Häll vaniljsåsen över enskilda desserter på bordet för en elegant och raffinerad presentation.

One Reply to “Hur man gör en framgångsrik vaniljsås: tips och råd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *