Hur håller du persilja färsk? En mycket enkel teknik för att hålla den fräsch i flera veckor

persilja

Du har köpt ett vackert knippe persilja på marknaden och undrar hur du ska förvara den så att den behåller all sin fräschör? Följ denna TikTokeur’s råd!

Oavsett om den används för att garnera en sallad, strös över grillad fisk, biff eller en grönsaksrätt, blandas med smör eller förvandlas till pesto, är persilja en växt med en mängd dygder som är praktiskt taget oumbärlig i matlagning och är en av de vanligaste aromatiska örterna. Problemet är att när man väl har köpt den kan den snabbt förlora sin smak och färskhet om den förvaras under dåliga förhållanden. På sitt TikTok-konto ThechefTomy avslöjar kocken, som lockar över 315 000 följare med sina veganska recept, sitt lilla trick för att hålla persiljan längre. Du kommer att finna hans teknik överraskande!

Den ovanliga och ostoppbara tekniken för att förvara persilja väl

Börja med att separera stjälkarna från bladen. För att göra detta använder kocken ett mycket överraskande trick. Han använder ett 4-sidigt rivjärn och passerar persiljestjälkarna genom hålen. Bladen faller av direkt!

Fram till dessska du inte tvätta persiljan”, förklarar Tomy. Målet är att hålla den så torr som möjligt.

När bladen har lossnat från stjälkarna klär du en glasskål med ett lager hushållspapper. Lägg persiljebladen ovanpå och täck med ytterligare ett lager hushållspapper.

Stäng burken ordentligt och ställ in den i kylen.

Om du följer hans råd ”kan du förvara persiljan i upp till flera veckor”, lovar kocken. Nu är det bara att prova!

Vilka andra tips finns det för att hålla persiljan fräsch?

Kocken Tomys tips har visat sig vara bra, men det finns andra sätt att bevara persilja. Ett av de mest kända är att placera din persilja i ett glas vatten, som du skulle göra med blommor. Se till att stjälkarna är i kontakt med det kalla vattnet. För att bevara fukten kan du täcka örterna med plast. Och glöm inte att byta vatten regelbundet för att förhindra att bakterier bildas och persiljan blir möglig.

En annan teknik är att konservera dem i olja. Börja med att hacka persiljan, lägg den sedan i en burk och blanda med olja. Om du vill kan du även tillsätta parmesan och salt för att göra en persiljepesto. Ställ burken i kylen, se till att det alltid finns ett tunt lager olja ovanpå för att förhindra oxidation, eller i frysen. På så sätt bevaras örterna i flera veckor.

Tekniken att konservera i salt är också beprövad och testad. Finhacka persiljan och lägg den i en burk med salt. Saltet kommer att absorbera fukten från örterna och skydda dem.

Den goda nyheten är att alla dessa små knep fungerar lika bra med persilja som med koriander eller basilika.

One Reply to “Hur håller du persilja färsk? En mycket enkel teknik för att hålla den fräsch i flera veckor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *