Italienskt bröd visar sig inte sämre än originalreceptet.
Värm upp vatten till en temperatur på 36-38 grader och blanda det med jäst. Det är viktigt att alla ingredienser löser sig väl. Tillsätt sedan olivolja, som ger brödet en speciell smak, och blanda. Använd en flatbottnad bunke för att knåda degen och jäsa den.
Sikta hälften av vetemjölet tillsammans med saltet och blanda. Tillsätt inte allt mjöl på en gång eftersom mängden kan variera. Tillsätt sedan det återstående mjölet och blanda. Degen ska vara mycket viskös och klibbig. Knåda degen med en spatel för att hålla händerna rena. Låt degen stå på en varm plats i 45 minuter.
Höj degen på fyra sidor och vik degen mot mitten. Låt degen stå på en varm plats i ytterligare 30 minuter, sträck sedan degen igen och vik kanterna mot mitten. Upprepa denna åtgärd ytterligare tre gånger. Om degen börjar klibba fast på händerna, olja eller fukta dem med vatten.
Låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter. Flytta sedan över degen till en mjölad yta och var försiktig så att du inte skadar de luftbubblor som har bildats inuti. Vänd på degen och låt den vila i några minuter så att den lossnar från väggarna.
Strö mjöl över degen, dela den i fyra bitar och lägg över den på en handduk som tidigare har pudrats med mjöl. Täck över degen och låt den vila i 30 minuter innan du bakar.
Förvärm ugnen tillsammans med en bakplåt. För över ciabattan till bakplåtspappret och forma den. Baka i 220 grader i 18-20 minuter. Ciabattan ska få en krispig skorpa och ett smul med ojämn porositet.
Ingredienser för ciabatta: Mjöl – 350 g (2 koppar utan 2 matskedar). Vatten – 300 ml (1 kopp). Salt – 6 g (1 tesked utan en rutschkana). Torr jäst – 3 g (0,5 tesked). Olivolja – 20 g (2 matskedar).
Utgång: 4 bitar på cirka 130-140 gram. Använd ett 300 ml glas som bas.