Här är den hälsosammaste formen av potatis. De dämpar aptiten och stärker tarmarna

potatis

Potatis är en av de mest populära och mångsidiga grönsakerna i det köket. I århundraden har den utgjort grunden för många traditionella rätter som nudlar, pannkakor eller tidlösa sallader. Under de senaste åren har allt mer uppmärksamhet ägnats åt metoder för att bearbeta potatis som inte bara förbättrar deras smak utan framför allt deras näringsvärde. En metod har fått särskilt stort erkännande bland experter.

En värdefull del av din kost. Varför äta potatis?

Dess mångsidighet gör att den kombineras perfekt med lokala ingredienser för att skapa rätter vars recept har gått i arv i hemmen från generation till generation. Under lång tid betraktades de som en välsmakande och mättande ingrediens i rätter, men inget mer.

Under tiden visar sig potatis inte bara vara låg i kalorier (100 g kokt potatis ger 70-80 kcal), utan också rik på näringsämnen. De innehåller C-vitamin och B-vitaminer, som har en gynnsam effekt på nervsystemet och ämnesomsättningen. Det finns också kalium, magnesium, fosfor, järn, zink, natrium och kalcium, som är ansvariga för matsmältningssystemet, skyddar mot muskelkramper och förbättrar huden. För att undvika att förlora värdefulla ingredienser är det lämpligt att koka potatisen i sina skinn. Men det finns mer du kan göra för att se till att din favoritgrönsak inte bara är hälsosam, utan också har ett betydligt lägre glykemiskt index.

Vänta innan du äter. Dessa potatisar är de hälsosammaste

Det glykemiska indexet för potatis är medelhögt till högt. Vad inte alla vet är att detta värde kan minskas med upp till 25-30 procent med en enkel manöver. Efter tillagningen ska potatisen kylas. Under påverkan av låga temperaturer omvandlas stärkelsen i potatisen till så kallad resistent stärkelse. Denna fungerar på samma sätt som fibrer. Matsmältningsprocessen tar längre tid, så sockret frigörs gradvis. Detta resulterar i bättre kontroll av blodsockernivån. Resistent stärkelse bromsar upptaget av glukos, vilket bidrar till att stabilisera blodsockernivån och minskar risken för typ 2-diabetes.

I denna form förbättrar potatisen tarmens peristaltik och bidrar till att upprätthålla en normal bakterieflora. Att äta kyld potatis hjälper också till att kontrollera aptiten, vilket är extremt viktigt för att bibehålla en hälsosam kroppsvikt och för viktminskning. Som sådan går de bra med sallader. Föredrar du att äta dem som en varm middagsrätt? Den goda nyheten är att potatis fortfarande har ett reducerat glykemiskt index när den värms upp.

Detta är vad du måste se upp för

I åratal har potatis felaktigt kallats för en kaloribomb. Det var dock främst tillsatserna som var orsaken, och du bör fortfarande se upp med dem. Att hälla en massa gräddfil eller smält smör och ister över potatisen är inte bra för hälsan, även om du kyler ner den innan. På samma sätt bör fritering undvikas, särskilt om du kämpar med övervikt och fetma, insulinresistens, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *