Att avkalka din vattenkokare är ett enkelt sätt att se till att den håller längre och fungerar bättre. Undrar du hur du effektivt kan ta bort envisa avlagringar och samtidigt spara tid och pengar? Det finns ett trick som få människor känner till.
Kalkavlagringar i vattenkokare orsakas främst av hårdheten i det vatten som används för att fylla dem. Vatten med ett högt innehåll av mineraler som kalcium och magnesium, som utsätts för höga temperaturer, leder till en ful avlagring på apparatens väggar och botten.
Med tiden påverkar de ackumulerade lagren av sediment vattenkokarens prestanda, ökar energiförbrukningen för uppvärmning av vattnet och förlänger därmed tillagningsprocessen. Det är därför det är så viktigt med regelbundet underhåll och avkalkning med effektiva och miljövänliga produkter.
Att bekämpa kalk i din vattenkokare behöver inte alltid betyda att du når specialkemikalier. Istället är det värt att använda billiga produkter från köket.
Ett ovanligt sätt att avkalka din vattenkokare
Enligt Deccoria kan gurkjuice, som är en naturlig källa till mjölksyra i ganska höga koncentrationer, vara användbart för att effektivt avkalka din vattenkokare. Tack vare dess egenskaper kan den fungera som ett effektivt ”lösningsmedel” för kalk- och mineralavlagringar. Så här gör du
Sila vattnet från de inlagda gurkorna genom en sil så att inga kryddor, grönsaker eller blad från inläggningen hamnar i vattenkokaren. Häll vätskan i enheten, koka den och lägg den åt sidan i 30 minuter. Häll sedan ut det kylda vattnet och låt locket på grytan stå på glänt så att lukten inte samlas inuti apparaten.
I nästa steg upprepar du proceduren och tillsätter den här gången vatten med saften av en halv citron i mitten. Den behagliga doften av frukten neutraliserar doften av pickles. Skölj sedan vattenkokaren noggrant med ljummet vatten. Den kommer att se ut som ny.
Alternativet är citronsyra
Citronsyra är en populär hushållsrengörare som enligt många perfekta hemmafruar förtjänar att kallas en pålitlig avkalkningsmedel. Det gör att du kan hålla dina köksredskap rena utan att behöva ta till kemiska rengöringsmedel. Dess stora fördel är att den inte är dyr.
Rengöringsprocessen är trivial. Efter att ha kokat vattnet med syran, lämna innehållet i vattenkokaren i ungefär en timme. När tiden har gått häller du helt enkelt ut innehållet och sköljer enheten noggrant under rinnande vatten för att ta bort eventuella rester. Om det behövs kan processen upprepas för att uppnå en perfekt rengöring. Vattenkokaren kommer att glittra som aldrig förr.