Garcinia har anti-fetmaaktivitet, inklusive minskat matintag och förlust av kroppsfett
Diskret men överraskande, garcinia är en frukt som erbjuder mer än vad dess utseende antyder. Den liknar till formen en liten pumpa och har ett tjockt, färgglatt skal, men inuti finns ett sötsurt fruktkött som har använts i århundraden i olika kulinariska och medicinska traditioner.
Den är rik på naturliga föreningar och har unika egenskaper som viktkontroll, sänkning av kolesterolnivån och balansering av blodsockret.
Den tillhör familjen Clusiaceae och kommer ursprungligen från Asien, Australien, Afrika och Polynesien, där den växer i områden med varmt och fuktigt klimat. Det är en buske med grönaktiga blad och orangefärgade blommor, som utmärker sig för sina små, ätliga, sura frukter. Dessa är också rika på hydroxycitronsyra (HCA) – dess huvudsakliga aktiva förening – och används som konserveringsmedel och smakämnen i kulinariska preparat och naturprodukter.
De mest populära formerna av konsumtion är: närings- och kosttillskott i form av kapslar, tabletter, pulver och vätskor , och det är mest effektivt när det tas på fastande mage, 30 minuter till en timme före måltid. Dessutom, i traditionell indisk medicin, används dess skal för att behandla en mängd olika tillstånd, och även om garciniajuice marknadsförs i vissa länder, är huvudfokus för dess köp fortfarande medicinskt, där det kontinuerligt studeras för nya egenskaper och möjliga biverkningar.
Fördelar med garcinia
Enligt den vetenskapliga kommittén vid den spanska myndigheten för livsmedelssäkerhet och näringslära (AESAN) har garciniafrukten en intressant sammansättning: 0,28% protein, 0,21% fett, 8,60% sockerarter (varav 5,92% är reducerande), 3,10% fibrer, spår av vitamin C och järn, 2,10 mg natrium och 169,00 mg kalium. Plus andra viktiga näringsämnen som magnesium, kalcium och zink.
1- Motverkar fetma
Efter omfattande analys avslöjade samma institution att garcinia har aktivitet mot fetma, inklusive en minskning av matintaget och förlust av kroppsfett. ”Dessa effekter är förknippade med regleringen av serotoninnivåer, som är relaterade till mättnad, samt metaboliska modifieringar, såsom en ökning av fettoxidation och en minskning av lipogenesen”, förklarar det.
2- Energigivande
Florencia Fasanella, apotekare specialiserad på medicinalväxter och författare till Nature is your pharmacy, förklarar att konsumtionen av dessa växter bidrar till att förhindra utmattning genom att uppmuntra användningen av fett som energikälla, en process som också bidrar till att förbättra ämnesomsättningen . Dessutom gör dess förmåga att minska hyperlipidemi – det vill säga överskott av lipider i blodet – det till en allierad för att balansera lipidprofilen och därmed främja kardiovaskulär hälsa och allmänt välbefinnande.
3- Kontrollerar kolesterol
HälsowebbplatsenWebMD anger att garcinia cambogia kan förbättra balansen i kolesterolnivåerna, minska triglycerider och LDL-kolesterol – känt som ”dåligt” kolesterol – och öka HDL-kolesterol – som anses vara ”bra” kolesterol.
4- Bättre sportprestanda
I studien ”Intag av (-)-hydroxycitronsyra ökar fettutnyttjandet under träning hos otränade kvinnor” fick 6 deltagare (stillasittande kvinnor) 250 mg HCA 2 timmar före träning under 5 dagar. I slutet av observationsperioden visade det sig att jämfört med placebo minskade HCA andningskvoten – mängden koldioxid som frigörs och mängden syre som förbrukas – och glykogenutnyttjandet under träning, och ökade den tid som ägnades åt att springa till utmattning.
Försiktighetsåtgärder
När det gäller kontraindikationer varnade den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA 2017 för att en viktminskningsprodukt som innehöll garcinia cambogia orsakade allvarliga leverproblem. ”Deflesta dokumenterade fall av toxicitet har förknippats med formuleringar som innehåller flera ingredienser, medan garcinia inte har bekräftats som orsakande medel för toxiciteten”, beskriver EFSA.
”Det har ingen magisk eller omedelbar effekt”, säger Fasanella om dess potentiella kraft att minska kroppsfett. Hon rekommenderar att man flyttar fokus från önskan att gå ner i vikt till att anta goda hälsovanor.
Fasanella tillhör familjen Clusiaceae och kommer ursprungligen från Asien, Australien, Afrika och Polynesien.