Ost är en oumbärlig ingrediens i många favoriträtter. Den ingår i smörgåsar och grytor, och det finns många som gillar att äta den som snacks direkt ur förpackningen.
Du kanske tror att allt du behöver göra är att ställa in den i kylen efter att du öppnat den. Men det finns sätt att hålla den fräsch och god längre.
Ost är en viktig ingrediens i köket och används för att tillaga många av dina favoriträtter. Tyvärr blir den ofta dålig alltför snabbt. Många inser inte att ost är mycket känslig för lagringsförhållanden. För mycket fukt kan leda till mögel och om osten utsätts för för mycket luft blir den hård och torr. Resultatet blir att den hamnar i soptunnan. Men det här är ett problem som enkelt kan minskas.
Hur förvarar man ost på rätt sätt?
Erika Kubick, före detta osthandlare och kokboksförfattare, delar med sig av det vanligaste misstaget som görs när man förvarar ost. Det handlar om att förvara den i plastförpackningar från butiken.
– Ost lever och andas, vilket innebär att den behöver syre och fukt för att hålla sig fräsch och smakrik. Jag vet att det är bekvämt att bara förvara osten i plastförpackningen man köper den i, men det är lika enkelt att ta hand om den på rätt sätt. Att förvara ost på rätt sätt är mycket enkelt och kräver bara några minuters ansträngning, säger experten i en intervju med den brittiska portalen www.express.co.uk
Genom att förvara osten i plast stängs lufttillförseln av, vilket kan göra den mindre smakrik och hård som en tegelsten. Plast skapar också en fuktig miljö, vilket gynnar mögel. Det bästa sättet att hålla osten fräsch är att ta bort plastförpackningen så snart som möjligt när du kommer hem. Vi talar här om både plastfolie och en låda.
Ost förvaras bäst inlindad i bakplåtspapper eller speciellt ostpapper, som är återanvändbart. Det är viktigt att slå in den tätt så att den inte torkar ut i kylen.
Ytterligare tips
Om du märker att osten har blivit hård kan du helt enkelt skära bort denna del med en kniv. Detta kommer att förlänga ostens färskhet. Om du är orolig för att den intensiva doften av mogna ostar ska tränga igenom papperet och ta sig in i kylen, ta fram snörpåsarna.
- Linda in osten i pergament eller slaktarpapper.
- Placera den sedan löst i ziplockpåsen.
- Se till att det finns lite luft i påsen innan du stänger den så att osten får tillgång till syre och fukt.
Med dessa metoder bör osten hålla sig välsmakande, färsk och ha den perfekta konsistensen mycket längre än vanligt. Ostens exakta hållbarhetstid beror på typen av ost. Färska ostar, t.ex. ricotta, har alltid kortare hållbarhet, medan mögliga, mogna och mögliga ostar kan hålla sig färska i flera veckor.