När den här cheesecaken dyker upp på bordet är det omöjligt att tacka nej till en bit. Den unika färgen beror på en naturlig tillsats som blir alltmer populär i de polska köken.
Cheesecakes är en av de mest populära kakorna. Men istället för att baka en Cracovian med sultanrussin eller den ikoniska baskiska för femtioelfte gången kan du välja en cheesecake med pulveriserat matcha grönt te. Det är inte bara en fröjd för ögat, utan också för smaklökarna.
Matcha är ett pulveriserat grönt te med ursprung i Japan. Det odlas och bearbetas på ett speciellt sätt, så att det behåller mer näringsvärde än vanligt grönt te. Det är rikt på antioxidanter, aminosyror, vitaminer och mineraler och fungerar också som ett naturligt färgämne.
Cheesecake med matcha
Cheesecake med matcha kombinerar den klassiska krämiga smaken av cheesecake med den unika, lite bittra eftersmaken av matcha som balanserar sötman. Denna tillsats bryter upp smaken av cheesecaken och den vita chokladtoppingen på ett underbart sätt och fungerar också som en naturlig färg för kakan. Du kan också välja ett lager mjölkchoklad eller hemmagjord glasyr.
Det här är det perfekta valet för speciella tillfällen, fester eller som vardagsmat – en god cheesecake går trots allt rakt in i hjärtat.
Ingredienser:
Botten:
- 200 g shortbreadkakor eller kex,
- 100 g smält smör,
Ostmassa:
- 1 kg mald halvskummad keso eller keso,
- 250 g mascarpone,
- 4 ägg,
- 180 g socker
- 2 matskedar potatismjöl,
- 1 tesked vaniljextrakt,
- 4 teskedar matcha grönt te.
Topping:
- 100 g vit choklad,
- 50 ml färskost.
Tillagningsmetod:
- Krossa kexen ordentligt och blanda dem med det smälta smöret.
- Fyll botten på en kakform med en diameter på ca 22-24 cm och tryck till ordentligt.
- Lägg keso och mascarpone i en skål, vispa äggen, tillsätt matcha, socker, vaniljextrakt och potatismjöl och blanda till en jämn smet.
- Häll ostblandningen i formen.
- Ställ in i en ugn som är förvärmd till 180 grader Celsius i 50-60 minuter. Mot slutet av gräddningen kan du kontrollera att cheesecaken inte blir för brynt.
- Stäng av ugnen, öppna dörren och låt cheesecaken stå inne i 30 minuter.
- Smält chokladen i grädden och häll den över den avsvalnade kakan.
- Ställ in matcha-cheesecaken i kylen tills toppingen har stelnat.
Den läckra gröna cheesecaken är nu klar att äta. Njut av den!