I flera månader nu har TikTok och andra sociala medier översvämmats av videor och foton med en krispig choklad från Dubai i huvudrollen. Denna söta godbit är fylld till brädden med söt pistagekräm blandad med kataifi-kakan som är populär i Mellanöstern. Prova en version till alla hjärtans dag och din utvalda eller utvalda persons hjärta kommer för alltid att slå bara för dig.
År 2024 blev Dubaichoklad med pistagefyllning en hit på sociala medier. Kunderna var beredda att betala upp till flera hundra euro för en bar. De tyska domstolarna löser tvisten om dess ursprung och namn. Originalchokladen kommer från Fix Dessert Chocolatier i Förenade Arabemiraten.
Chokladinspiration från Dubai för alla hjärtans dag
Baserat på det virala chokladreceptet skjuter andra förslag till Alla hjärtans dag upp som svampar ur jorden, vilka är lösa tolkningar av originalet. I ett av dem läggs dessertingredienserna i lager ovanpå färska jordgubbar. Det finns gott om videor på TikTok som visar hur man gör en sådan efterrätt. Men om du gillar enkla recept har jag förberett de enklaste instruktionerna nedan.
Recept på efterrätt på alla hjärtans dag
Den svåraste dessertingrediensen att hitta är kataifi-kaka. Lyckligtvis kan du framgångsrikt ersätta den med filodeg, som vanligtvis finns i butikerna tillsammans med smördeg. Gör pistagekrämen själv – den blir billigare och utan konstgjorda smakförstärkare.
Ingredienser:
- jordgubbar,
- pistagekräm,
- kataifi-deg – kan vara filodeg skuren i små strängar,
- en matsked smör,
- dessertchoklad av god kvalitet,
- pistaschnötter,
- valfritt – färskost.
Tillagning:
- Stek kataifi-degen i smält smör tills den är gyllene.
- Blanda kakan med pistagekrämen när den har svalnat.
- Skiva jordgubbarna och hacka pistagenötterna.
- Smält dessertchokladen i ett vattenbad. Om du vill att chokladen ska vara mjukare, tillsätt 1-2 matskedar färskost. Blanda till en slät massa.
- Varva i en bägare: jordgubbar, kataifi-kaka blandad med pistagekräm och smält choklad.
- Upprepa lagren tills bägaren är full. Strö över hackade pistaschnötter.