Du kan äta den här yoghurten varje dag. Även om du går på bantningskur

yoghur

Grekisk yoghurt har i åratal vunnit allt fler hjärtan med sin smak och sina hälsofrämjande egenskaper. Den fortsätter att vinna beundrare, vilket till stor del beror på produktens höga kvalitet till ett relativt lågt pris. Nedan hittar du fem anledningar till varför grekisk yoghurt kommer att stå på ditt bord ännu oftare.

Grekisk yoghurt – vilken typ av yoghurt?

Grekisk yoghurt skapades genom att isolera två bakteriestammar, Streptococcus thermophilus och Bacillus bulgaricus, från mjölk. Även om de faktiskt upptäcktes av en bulgarisk forskare, marknadsfördes själva yoghurten, som producerades, i Europa av grekerna.

Av denna anledning kallas bulgarisk yoghurt för grekisk yoghurt. Den har en tjock vit konsistens. Smaken av grekisk yoghurt kännetecknas av sin intensitet. Jämfört med det är naturlig yoghurt mer flytande.

Varför äta grekisk yoghurt?

Grekisk yoghurt är värd att smyga in i din kost så ofta som möjligt. Här är fem skäl till att inte ångra att du äter den varje dag.

Grekisk yoghurt en källa till protein

En av de viktigaste fördelarna med grekisk yoghurt är dess höga proteininnehåll (13,5 g / 100 g), vilket gör den överlägsen andra produkter som tillverkas genom jäsning av mjölk. Protein spelar en nyckelroll för att bygga och regenerera muskelvävnad. Dessutom ökar det känslan av mättnad, vilket innebär att vi inte äter ett annat mellanmål mellan måltiderna.

Grekisk yoghurt som kalciumkälla

Grekisk yoghurt innehåller cirka 150 mg kalcium, vilket motsvarar 19 % av det dagliga kalciumbehovet. Ett tillräckligt intag är viktigt för benhälsan. Detta är särskilt viktigt för äldre personer, som löper ökad risk att drabbas av osteoporos.

Grekisk yoghurt full av probiotika

I grekisk yoghurt hittar du också nyttiga probiotika (levande bakteriekulturer) som stödjer matsmältningssystemet. De främjar ett balanserat tarmmikrobiom: de stöder matsmältningen, nedbrytningen av maten och näringsupptaget. Dessutom har probiotika en positiv effekt på immunförsvaret.

Grekisk yoghurt innehåller lite socker

Jämfört med andra mejeriprodukter utmärker sig grekisk yoghurt också genom sitt låga kolhydratinnehåll (6 g / 100 g). Detta är ett resultat av produktionen, eftersom en stor del av vasslen avlägsnas under silning. Den minskade mängden socker gör grekisk yoghurt till en önskvärd del av kosten för människor som vill minska mängden kolhydrater i sin kost av hälsoskäl eller för att kontrollera sin vikt.

Grekisk yoghurt hjälper till med viktminskningen

Grekisk yoghurt är en lågkaloriprodukt (97 kcal / 100 g). Samtidigt är den en utmärkt källa till mättande protein och har låg kolhydrathalt. Därför är det inte förvånande att det rekommenderas till personer som vill gå ner extra kilo. Dessutom är det lätt att införliva i din dagliga kost.

Vad är grekisk yoghurt bra för?

Grekisk yoghurt är lämplig för att förbereda olika måltider:

  • en frukostskål – blanda grekisk yoghurt med granola, färsk och fryst frukt, nötter, frön och lite lönnsirap eller honung. Ingredienserna kan läggas i lager,
  • smoothie – mixa grekisk yoghurt med dina favoritfrukter eller grönsaker i en mixer,
  • en sås – blanda grekisk yoghurt med örter, kryddor och citronsaft för att göra en god dipp till grönsaker. Det är en perfekt ersättning för grädde,
  • Bakade kakor – grekisk yoghurt kan med fördel ersätta olja eller smör för att mjukaupp bakverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *