Alla hjärtans dag-frukten är inte så ”oskyldig” som vi tror – vilka kemikalier används för att producera den?
Jordgubbar är kanske en vår- och sommarfrukt, men de finns också på vintern. I länder med milt klimat, som Grekland, odlas de i växthus, vilket gör att de finns tillgängliga året runt. Dessutom kommer jordgubbar i viss utsträckning från länder som Spanien, Egypten eller Marocko, som har varmare vintrar. Det finns också frysta jordgubbar, liksom produkter som jordgubbssylt och kompott.
Vinter – sommar
Oavsett om det är vinter eller sommar är jordgubbar särskilt mottagliga och behöver olika fytokemikalier för sjukdomsbekämpning. I synnerhet för jordgubbsproduktion används följande:
- Fungicider (t.ex. kopparsulfat, boscalid, cyprodinil) för att skydda mot mjöldagg, botrytis och phytophthora.
- Insekticider (t.ex. spinosad, imidakloprid) för bekämpning av bladlöss, trips och tetrapoder.
- Herbicider (t.ex. pendimethalin) för att eliminera oönskade ogräs.
Samtidigt behövs tillväxtregulatorer. I vissa fall används hormonpreparat som gibberelliner (GA3) för att öka blomningen och fruktsättningen hos växten.
Det finns naturligtvis ekologiska jordgubbsgrödor, där kemiska bekämpningsmedel undviks. I dessa används svavel och koppar mot svampsjukdomar, lockande oljor och tvålar som insektsmedel och kompost och organiska gödningsmedel används i stället för kemiska gödningsmedel.
Gödselmedel och spårämnen
Avkastningen på ekologiska grödor är dock lägre och de flesta producenter använder konstgödsel (kväve, fosfor och kalium för fruktproduktion) och spårämnen som kalcium (Ca) för motståndskraftiga frukter, magnesium (Mg) för fotosyntesen och järn (Fe) för att förhindra gulfärgning av bladen.
Enligt en studie från US Food and Drug Administration innehåller 99% av jordgubbsproduktionen i USA spår av minst ett bekämpningsmedel, medan 30% innehåller spår av minst tio olika bekämpningsmedel. Vad många kanske inte vet är att jordar besprutas före plantering för att döda alla organismer som lever i dem, så att kemikalierna sedan absorberas av växten.
Vad kan vi göra åt saken?
Jordgubbar är en av de frukter som behåller rester av bekämpningsmedel på grund av sin känsliga hud och avsaknad av skyddande hud. För att minska resthalterna före konsumtion kan vi följa dessa metoder:
1. 1. Tvätta med rikligt med vatten
- Tvätta jordgubbarna under rinnande vatten i minst 30-60 sekunder.
- Gnugga dem försiktigt med händerna eller använd en mjuk borste för att avlägsna kemikalierester från ytan.
2. Blötläggning i vatten med bakpulver
- Tillsätt en matsked bakpulver i 1 liter vatten.
- Låt jordgubbarna ligga i blöt i 10-15 minuter.
- Skölj med rikligt med vatten.
Tips: Ta bort den gröna stjälken i slutet.
Ta inte bort stjälken innan du tvättar jordgubbarna, eftersom det kan leda till att de suger åt sig vatten och eventuellt bekämpningsmedelsrester.
Om man vill undvika bekämpningsmedel helt kan man välja ekologiska jordgubbar, även om de inte alltid är 100 % fria från rester.
Sammanfattningsvis, om vi hittar mycket billiga jordgubbar i livsmedelsbutikerna på vintern, är det tillrådligt att inte ha några illusioner och att följa ovanstående riktlinjer för att skydda vår hälsa.