Citrongräs: Fortfarande inte särskilt populär. Förhöjer perfekt smaken på kyckling, men också på fläskkött.

Citrongräs

Den är en oumbärlig ingrediens i det asiatiska köket och ger en distinkt smak till rätterna. Men den kan också användas i rätter som vi tillagar varje dag. Citrongräs ger ditt kött en underbar arom.

Citrongräs, även känd som citronpalm, är en gräsart som är infödd i tropiska områden i Asien. Den har dekorativa, långa och skarpa blad och växer därför i många parker och trädgårdar. Men det är framför allt citrussmaken som gör den så uppskattad. Asiaterna använder den i många rätter, från soppor till kött-, fisk- och grönsaksrätter samt drinkar.

Hur man använder citrongräs

I det asiatiska köket är citrongräs oumbärligt när det gäller att tillföra friskhet till rätter. Den nedre delen av stjälken används oftast eftersom den har mest smak. Den skärs i tunna skivor och används i denna form för att marinera kött eller fisk, i soppor eller desserter till exempel. Färskt citrongräs passar bra tillsammans med kokosmjölk, ingefära och lime.

Vilket citrongräs du ska köpa

Citrongräs kommer ursprungligen från Asien, men du kan köpa det i hälsokostbutiker eller asiatiska butiker, eller till och med plantera det i din egen trädgård. Det är värt att leta efter en färsk planta, eftersom den har en mycket rikare arom än den torkade versionen. Dessutom kan den förvaras i kylen i upp till en månad. Det är också bra för frysning.

Förberedelse av citrongräs är viktigt

Innan du lägger citrongräs i en maträtt måste det förberedas. Skär först av rötterna och ta bort de yttre, sega bladen, mosa eller hacka sedan den vita delen av stammen. Då får citrongräset den bästa aromen och smaken. Den kan tillsättas hel i grytor eller soppor. Glöm dock inte att ta bort den innan du serverar rätten, eftersom den är fibrös och svår att äta.

Bra till lunchrätter

Det är också en bra idé att använda citrongräs när man tillagar vardagliga lunchrätter. Det är särskilt lämpligt för kött och passar bra till fågel och fläsk, eftersom det ger en citrussmak. Det behöver inte alls vara rätter med en lång lista av asiatiska ingredienser. Det är bara en fråga om en delikat eftersmak. Citrongräs kan också användas i värmande teer och hemmagjorda infusioner. I det här fallet kommer den torkade att fungera bra. Det passar bra ihop med andra örter som mynta eller verbena.

Kyckling med citrongräs

Ingredienser för kyckling:

  • 6 kycklinglår,
  • 2 stjälkar citrongräs, skalade och krossade,
  • bit färsk ingefära,
  • malen koriander efter smak,
  • salt och peppar efter smak,
  • saft av en halv lime,
  • 200 gr yoghurt naturell,
  • 2 msk olja,
  • färsk koriander att servera, tillval.

Metod för beredning:

  1. Tvätta och torka kycklinglåren. Förbered en större fryspåse.
  2. Blanda alla kryddor med yoghurten. Tillsätt limejuice och olja, blanda igen.
  3. Lägg kycklinglåren i påsen, häll i yoghurtmarinaden och tillsätt det förberedda citrongräset. Ställ den marinerade kycklingen åt sidan i 2-3 timmar, den behöver inte kylas i kylen.
  4. Lägg sedan kycklingen och marinaden i en ugnsform.
  5. Baka kycklingen i 40 minuter med lock och en kvart utan lock i 180 grader Celsius.
  6. Servera låren strösslade med färsk koriander. Ris passar perfekt till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *