Fettisdagen närmar sig med stormsteg. Traditionellt kommer vi att äta munkar och – också traditionellt – räkna dem. Senare kommer det förmodligen också att finnas ånger över att vi kunde ha låtit åtminstone en gå. Spelar kvantiteten någon roll? Vi frågade en dietist.
Specialisten försäkrar oss om att vår vikt inte plötsligt kommer att förändras av att vi äter flera munkar på en dag. Så vi borde inte förstöra vårt firande.
Jag förespråkar att vi inte ska känna ånger om vi redan har ätit något. Speciellt om vi gör det en gång om året. …. Så jag uppmuntrar dig att äta dessa munkar definitivt med smak. Utan att tänka på hur många kalorier de innehåller ”, säger Agnieszka Karelus, dietist på MSWiA-sjukhuset i Krakow, och tillägger att vi kan göra en liten detox nästa dag .
Låt oss dricka definitivt mer vatten. Vi kan välja en monotematisk diet, till exempel bara äta grönsaker…. Eller begränsa våra måltider till två per dag. Så vi kan välja att fasta för oss själva för att verkligen avlasta matsmältningskanalen den andra dagen och så att samvetskvalen blir lite mindre ”, förklarar specialisten.
Och kan vi förbereda oss för fettisdagen? ”Vi kan inkludera grönsakssallader i vår kost, som innehåller mer kostfiber, och det blir ett visst sätt att förbereda oss för den här mängden kolhydrater och fett ”, betonar nutritionisten. Vi kan också planera kvaliteten på det vi äter. Särskilt som en munks skadlighet inte så mycket ligger i kalorierna, utan i det fett som används för att steka den och i ingredienserna.
Vitt mjöl, som är en ganska vanlig ingrediens i många produkter, och det finns också en växande mängd forskning som visar att det tyvärr är ett mycket skadligt mjöl ”, varnar Agnieszka Karelus.
En smalare syn efter fettisdagen?
Fettisdagen kan också ses som en motivation till att göra förändringar under våren. Naturligtvis är det bättre att ta hand om oss själva och vår kroppsvikt året runt – men det är under de kommande månaderna som vi vill känna oss lättare och fulla av energi. Planerade måltider med pauser, att avstå från processad mat och socker samt nyttigare snacks som nötter eller frukt kan hjälpa till. Ett förslag kan vara periodisk fasta, vilket innebär att man äter tre måltider om dagen: frukost, lunch och middag – fram till kl. 18.00.
Definitivt inget mellanmål mellan måltiderna. Detta är något som vi ofta glömmer bort. Vi får i oss mycket mer kalorier än vi skulle vilja och vår matsmältningskanal blir överbelastad. Om vi vill ha något mellan måltiderna bör vi dricka vatten”, förklarar en dietist från MSWiA-sjukhuset i Krakow.
Och hur ska en sådan dagsmeny se ut? Specialisten föreslår:
- Frukost – en protein- och fettrik måltid, t.ex. ägg, fiskpasta, grönsaker, fett av god kvalitet, t.ex. olivolja.
- Lunch – fisk eller magert kött, grönsaker, fetter av god kvalitet.
- Middag – dags för något sött, till exempel: gröt med torkad frukt och nötter av god kvalitet.
Vi tar en paus på cirka tre timmar mellan måltiderna . Naturligtvis kommer vi ihåg att vara fysiskt aktiva.