Är det säkert att frysa bröd? Forskningen lämnar inga tvivel

bröd

Att frysa in mat är en vanlig metod för att förlänga hållbarheten på många livsmedel. Från färsk frukt och grönsaker till färdigrätter – allt som vi inte kan äta inom de närmaste dagarna hamnar i våra frysar. Bröd förvaras också vid negativa temperaturer. Forskare från European Journal of Clinical Nutrition har noggrant analyserat sammansättningen av fryst bröd och dess effekter på kroppen.

Många fryser in bröd av praktiska skäl, för att alltid ha en ”färsk”, eller i det här fallet upptinad, limpa till hands. Få tänker på dess sammansättning, näringsvärde och effekt på matsmältningssystemet. Det visar sig dock att frysning av bröd har specifika konsekvenser som har stor inverkan på hälsan. Ämnet är särskilt viktigt för personer med typ 2-diabetes.

Hur påverkas brödets sammansättning av att det fryses?

Huvudkomponenten i vitt bröd är stärkelse, som tillhör gruppen kolhydrater, eller sockerarter. I vetebröd utgör stärkelsen cirka 80 procent, vilket är anledningen till att vi känner en plötslig energikick efter att ha ätit en smörgås med denna typ av bröd. Hos diabetiker rekommenderas dock inte en sådan plötslig ökning av blodsockernivån. Frysning av bröd kan vara till hjälp.

Frysningen leder till att stärkelsen i brödet retrograderas, dvs. ändrar struktur. Den förvandlas till så kallad tarmbakterieresistent stärkelse. Det innebär att den inte är lika lätt att smälta för kroppen. När den inte smälts i tunntarmen passerar den till tjocktarmen och smälts där av bakterier, vilket resulterar i bildandet av butyrat, en fettsyra med positiva effekter på matsmältningssystemet.

Bröd med lågt glykemiskt index

För att sänka det glykemiska indexet ytterligare kan du värma upp upptinat bröd i brödrost eller ugn. Sådant bröd är dock inte värt att tina upp i förväg, eftersom det blir hårt mycket snabbare. Kom också ihåg att använda ordentligt förseglade behållare. Använd inte en vanlig ”frukostpåse” – en ziplockpåse fungerar mycket bättre och du kan köpa dem i bulk för nästan ingenting.

Att frysa in bröd är ett effektivt sätt att minska matsvinnet. Sådant bröd kan förvaras i frysen i högst 3 månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *