Alla känner till curry, men få har hört talas om chubrique. Jag använder den i grytor

curry

Många gillar att använda färdiga kryddblandningar när de lagar mat. Det är beprövade kombinationer av smaker och dofter. De gör rätterna ännu godare. Vilka blandningar är värda att använda i köket? Vad är deras sammansättning?

Kryddor har präglat olika kulturers kök i århundraden och gett maträtterna en unik arom och ett djupt smakinnehåll. Även om vi ofta använder dem dagligen tänker vi inte så mycket på deras historia och sammansättning. Varje kryddblandning har sin egen distinkta smakprofil och passar till specifika rätter. I den här artikeln tar vi en titt på några av de mest populära blandningarna från olika delar av världen och ger förslag på hur du bäst använder dem i köket.

Curry – en kryddblandning som är känd över hela världen

Curry är känd för sin gyllene-orange färg, lätt kryddiga smak och distinkta arom. Den används ofta i det indiska köket, men är i själva verket känd över hela världen. Beroende på region (och producent) kan den variera i sammansättning. Oftast består den av kummin, vitlök, peppar, chili och kardemumma, medan gurkmeja och ingefära står för färgen. Curry används oftast till kött, risrätter, grönsaker, såser och äggrätter.

Berömda kryddblandningar – gåvor från Provence

En av de mest välkända och allmänt tillgängliga kryddblandningarna är herbes de Provence. De är kända för sin extraordinära arom. De används ofta i det franska och flamländska köket, men är också tillämpliga i det polska köket. I synnerhet rekommenderas de att läggas till svårsmälta rätter, till exempel de som är baserade på kål, blomkål eller baljväxter. En fördel är att det förbättrar ämnesomsättningen och minskar obehagliga magbesvär. Herbs de Provence består av oregano, timjan, kyndel, mejram, basilika och rosmarin.

Alla smaker i en blandning – den bästa kryddan för det kinesiska köket

I såväl det kinesiska som det vietnamesiska köket är den kinesiska Five Flavours-kryddan extremt populär. Det är en kombination av sött, bittert, salt, surt och skarpt. Den rekommenderas särskilt för smaksättning av kötträtter, t.ex. fågel och fläsk. Det passar bra med såser och marinader. När du väljer en blandning är det värt att vara uppmärksam på dess sammansättning, eftersom det finns olika varianter. Den vanligaste är stjärnanis, kryddnejlika, kinesisk kanel, Sichuan-pepparkorn och fänkål. Ibland förekommer ingefära eller galangal i stället för någon av de ovanstående ingredienserna. Som namnet antyder bör blandningen innehålla fem kryddor.

Garam masala – en fantastisk krydda till kaffe

Garam masala är en blandning av malda ”söta” kryddor med en fängslande arom. Den används mångsidigt i olika asiatiska kök. Den tillsätts i kötträtter som sötsur kyckling, grönsakscurry, såser och soppor. Den är en av de få kryddor som förhöjer kaffets djupa smak och arom. Garam masala är en blandning av malda kryddor: kummin, koriander, kryddnejlika, kardemumma, muskot, kanel, chili och lagerblad.

Czubrica – en kryddblandning som underskattas

Chubrica (czubrica) är en populär blandning i Balkanköket. I Bulgarien anses den vara den nationella kryddan. Smaken och doften av salt bestäms av salt. Den gröna vitlöken innehåller dessutom lök, vitlök, persilja, bockhornsklöver och bordssalt. Röd vitlök innehåller å andra sidan gurkmeja, chili, ingefära, lök, vitlök och timjan förutom salt. Grön vitlök fungerar bra som saltersättare, t.ex. i äggrätter, keso, grytor, ostar och smörgåsar. Röd vitlök tillsätts oftare i såser och grytor. Dessutom är den lämplig för en mängd olika fyllningar, gryn, kål- och svamprätter.

Kryddblandningar är värda att använda, eftersom de är ”oumbärliga” och ger en specifik smak och arom till en måltid. som ger en specifik smak och arom till rätter. Ofta räcker det med att bara använda dem, utan att använda ytterligare rätter och örter, även om detta naturligtvis är en individuell fråga. När allt kommer omkring har alla sin egen kulinariska smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *