De flesta människor vet inte hur man förvarar ost på rätt sätt.
Många förvarar ost på fel sätt, antingen i kylskåpet eller i skafferiet. Vissa upplever att osten möglar, medan andra märker att den torkar ut snabbt. Verkligheten är att de flesta inte vet hur man förvarar ost på rätt sätt. Det finns dock ett mycket enkelt knep som kan hålla osten fräsch och god längre.
Det vanligaste misstaget: plastförpackning
Ett av de vanligaste misstagen är att förvara ost i plastförpackningen som den kommer i från snabbköpet. Enligt ostexperten och kokboksförfattaren Erika Kubick är detta ett stort misstag, eftersom ”ost är levande och andas, vilket innebär att den behöver syre och fukt för att hålla sig fräsch och god”.
Plast hindrar luftcirkulationen och skapar en mycket fuktig miljö där osten kan bli slemmig och möglig. Om osten utsätts för alltför mycket luft kan den å andra sidan bli hård och förlora sin smak.
Det bästa sättet att förpacka ost
För att osten ska hålla sig fräsch längre är det bäst att ta bort plastförpackningen när du kommer hem. Istället bör du använda pergamentpapper eller särskilt ostpapper eftersom detta material låter osten andas samtidigt som det behåller den fukt som behövs för att förhindra att den torkar ut.
Se också till att täcka den helt och hållet och inte lämna några delar exponerade för luft för att förhindra att en hård, smaklös skorpa bildas.
Helst ska den förvaras på en lämplig plats i kylskåpet. Det bästa är att förvara den i mejerifacket eller i en mindre kall del av kylskåpet för att undvika plötsliga temperaturförändringar.
Om du märker att osten har en hård skorpa kan du ta bort den med en kniv för att bevara färskheten. Erika föreslår att du lägger den löst i en påse med blixtlås. Se till att det finns lite luft i påsen innan du försluter den, så att osten kan andas och behålla sin fuktighet. På så sätt håller sig osten god, fräsch och med den perfekta konsistensen mycket längre än vanligt”.