De är små, söta och blotta åsynen av dem väcker minnen hos många människor. Även om de är svåra att hitta nuförtiden gör det här enkla receptet det möjligt att njuta av dem igen.
Varm glass dök upp i polska konditorier redan på 1950-talet och var mycket populär fram till början av detta årtusende. Det finns flera teorier om den varma glassens ursprung. Den mest troliga säger att de var resultatet av behovet av att använda överskottsprodukter i livsmedelsindustrin, särskilt äggvitor som blev över från produktionen av andra produkter. För att undvika slöseri bestämde sig konditorerna för att hitta ett nytt användningsområde för denna ingrediens. Resultatet av dessa experiment blev varm glass – ett sött, klibbigt skum av äggvita, ångad med sirap och serverad i en waferbägare.
Hemmagjord varm glass
Att göra varm glass hemma är inte svårt och kräver inga särskilda kunskaper i konditori. De smakar precis som de brukade smaka. De är söta, lätta och de små händerna som äter dem blir snabbt kladdiga.
Grundingredienserna i varm glass är äggvita, socker och vatten. Det går inte att förneka att detta är ett ganska kaloririkt mellanmål, så du bör inte äta det i överflöd. Men då och då kan man ta ut svängarna och minnas tiden då ingen brydde sig om socker.
Ingredienser:
- 6 glassrån,
- 4 äggvitor,
- 1,5 matskedar socker,
- 300 g socker,
- 60 ml vatten.
Därutöver
- 2 mörka chokladkakor.
Metod för beredning:
Steg 1 Vispa ner äggvitorna i en skål och vispa till ett hårt vitt skum.
Steg 2. Häll vattnet i en kastrull, häll i sockret och låt det hela koka upp i 120 grader Celsius, så att det bildas en sockerlag. Häll i en tunn stråle i äggvitorna under omrörning hela tiden. Detta gör att äggvitorna ångar, pastöriseras och gör själva glassen mer stabil.
Steg 3 Överför den färdiga blandningen till en bakelsehylsa och pressa ihop till en rån.
Steg 4. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn och doppa den varma glassen i den. Vänta tills chokladen har stelnat något. Den läckra varma glassen är nu klar. Njut av den!