Värm aldrig upp honung på detta sätt. Resultaten kommer att vara dödliga

honung

Din honung har kristalliserats, och för att få den att återgå till flytande form kokar du den i en kastrull? Det här är en av de sämsta idéerna som kan bidra till att produkten förstörs. Lär dig mer om ett säkrare sätt, varför honung kristalliseras och hur den ska förvaras. Du kommer aldrig att göra om misstaget igen.

Gör aldrig så med honung

Honung är ett oumbärligt tillskott, inte bara till vinterteer utan också till många goda rätter. Den har hälsofrämjande egenskaper och de vitaminer som den innehåller hjälper till att förbättra immuniteten.

Tyvärr kristalliserar denna värdefulla produkt ibland, så att dess form ändras från flytande till fast. Många har ett botemedel mot detta, som innebär att man värmer en burk honung i en kastrull. Även om det är effektivt bör det inte användas alls.

Enligt experter bidrar för mycket värme till att honungen förlorar sina vitaminer och enzymer. Så hur återställer du honung till sin flytande form?

Vad innebär kristallisering av honung?

Innan vi förklarar hur man värmer honung på rätt sätt är det värt att förklara vad kristallisering av honung är. Det beror på att sockerarterna i honungen (glukos och fruktos) fälls ut till ett fast ämne. I praktiken innebär det dock att honungen förvaras felaktigt och att jäsning kan uppstå som en följd av detta.

Det är också värt att komma ihåg att kristallisering är en naturlig process och indikerar att honungen är äkta. Om detta händer ska du dock inte värma upp den. Placera helt enkelt honungsburken i en kruka eller skål och häll sedan varmt kranvatten över den. Vätskan har en lägre temperatur än kokande vatten, men också tillräckligt hög för att honungen ska återfå sin flytande konsistens efter lång tid.

Hur lagrar man honung?

Som vi påpekade i början måste honungen förvaras på rätt sätt för att undvika att den kristalliseras för snabbt och för ofta. Vissa säger att källare, där temperaturen är mycket låg, är bra för detta. Detta är bara en bra plats om temperaturen inte sjunker under 10 grader Celsius.

Den idealiska platsen är där det finns en konstant temperatur mellan 10 och 21 grader och där solens strålar inte tränger igenom. En sådan plats skulle till exempel kunna vara ett köksskåp som är borta från värmekällor som ugn, spis, diskmaskin, kylskåp eller mikrovågsugn.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *